• 14 Kasım 2020 03:44
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

2. dalga ‘En iyi’ hava köprüsü Türkiye-Rusya hattını da vurdu

Bu haberi dinleyin
14 Kasım 2020 2. dalga ‘En iyi’ hava köprüsü Türkiye-Rusya hattını da vurdu

Türkiye-Rusya arasındaki hava köprüsü belki de dünyadaki en iyi uçuşunu temsil etti. Ama o uçuşlarda da düşüş başladı. 

Avrupa'da; İtalya, başta olmak üzere Fransa ve sınırlarına kilit üstüne kilit vurdular. Bir ara kapılarını aralayan bile artık ulaşılamaz, gidilemez hale geldi. 

Amerika kıtasının büyük bölümünde, Uzakdoğu ve Orta Asya'da da durum farklı değil.

Birçok ülke, diğer ülkelerdeki vize ofislerinin kapılarını bile kapattı, personelini izne çıkardı. 

Uğur Cebeci’nin Hürriyet Gazetesi’ndeki köşe yazısında şöyle deniyor:

15 bin uçak yerde

Havayollarıakta kalabilmek için ne yapacaklarını bilemez hale geldi. Mali yapıları kuvvetli olan, BA, Emirates ya da  Singapur gibişirketleri başta personellerinin çoğunu işten çıkardı ya da ücretsiz izneırdı. Diğer çalışanlardan da kitleler halinde işlerine son verilenler var. 

Kolay değil şu anda 15 bine yalan uçak yerde. 

Bunların yerdeki bakımları, Avrupa'da ortalama saatlik park ücretleri olan 285 dolar gibi ödemeler havayollarının belini iyice büküyor. Uçakları alıp Leasing yapan yani havayollarına kiraya veren firmalar uçsa da uçmasa da havayollarından yüzbinlerce dolar kiralarım alıyorlar. 

Uçak fabrikaları ise müşterilerine siparişleri teslim etmek için boğuşuyorlar. 

Müşterilerin çoğu alımları ertelemek için sıkı pazarlık peşindeler. Yüzlercehiç uçmuyorlar. 

Neredeyse bütün şirketler zararın dip noktasını gördü. 

Küçük havayolları bile 300-500 milyon dolar zarar yükünü üstlendi. Ama zararı milyar doların çok üzeri olan şirketler artık sistemi çeviremez hale geldi. 

Bu gelen ikinci dalga, yani pandeminin daha da yaygınlaşması şirketleri acımasız kararlara itmeye başladı. 

Avrupa hava sahasında en çok uçan de zarardan nasibini aldı. Giderek büyüyen zararı azaltmak için kargo gelirleri artırmaya ve uçuşun ağına farklı ülkeler ekleyerek sistemiakta tutmaya çalışıyor. Ama yine de 300'den fazla uçaklardır pisten çıkmadı. 

IATA : 2. Dalgayla zarar ikiye katlandı

Yaz döneminde düşüşe geçmesi beklenirken Avrupa’da başlayıp dünyaya yayılanvirüs salgını 2. Dalgasıta zararı iki katladı.

Uluslararası Sivil Derneği (IATA) Genel Müdürü ve CEO'su Alexandre de Juniac, "2021 gelirlerinin 2019'a kıyasla yüzde 29 civarında azalması yönündeyken son gelişmeler nedeniyle gelir kaybının ikiye katlanarak yüzde 46’ya yükseleceği öngörülüyor” dedi. 

Daha önceki öngörünün 2020'nin dördüncü çeyreğinde başlayan talep toparlanmasına yönelik beklentilere dayandığını belirten Juniac, son gelişmelerin 2021'de toplam sektör gelirlerinin, 2019 yılına göre 838 milyar dolarlık kayba neden olacağını söyledi

2. dalga bir darbe daha vurdu

Pandemide ikinci dalganın havayollarını ikinci kez vurduğunu söyleyen IATA Genel Müdürü ve CEO'su Alexandre de Juniac, 

" Salgında gerileme olmadı. Yolcu sayıları yüzde 50 daha düştü. Yazlarındaki yolcu artışının süreceği sanılırken vaka sayısındaki artış ve karantina uygulamaları yolculukları neredeyse bıçak gibi kesti. Turistik uçuşlar ise yok denecek kadar azaldı” dedi.