• 22 Ocak 2021 22:29
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

AB: Aşı, tıbbi bir gereklilik olur, ama pasaport olmaz

Bu haberi dinleyin
22 Ocak 2021 AB: Aşı, tıbbi bir gereklilik olur, ama pasaport olmaz

AB üyesi ülkelerin liderlerinin yeni tipvirüse karşı geliştirilen aşıların temini ve dağıtımı, aşı olanlara verilmesi ve salgının yayılmasına karşı önlemler gibi konuları ele aldığı video konferans toplantısında’ın önerisiyle gündeme gelen aşı pasaportunu tartıştı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, toplantıdan sonra basına yaptıkları açıklamada aşı olanlara seyahat gibi durumlarda avantaj sağlayabilecek verilmesi meselesinin de liderlerce tartışıldığını belirterek kişilerin aşılandığını belgelemenin tıbbi bir gereklilik olduğunu ancak bu tür bir belgenin getireceği avantajların çok dikkatlice düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Aşı pasaportu için sorluar

Von der Leyen, şunları söyledi:

"Şu anda göz önünde bulundurmamız gereken farklı değişkenler var. Örneğin, aşılama virüsün aşılanmış kişiden başkalarına bulaşmasını engelliyor mu? 

Bunu bilmiyoruz. Aşının ne kadar süre etkili olacağını da bilmiyoruz. 

Ayrıca, henüz aşıya erişimi olmamış kişilerin haklarını nasıl koruyacaksınız? 

Aşı olmamak için meşru gerekçeleri olan kişilere ne tür alternatifler sunabileceksiniz? 

Vatandaşların kişisel verilerini nasıl koruyacaksınız? 

Bunlar cevapsız sorular. 

Bu yüzden daha sonra, zamanı geldiğinde aşısı konusunda derinlemesine bir tartışma ve üye ülkeler arasında uzlaşıya ihtiyacımız olacak."

Önlemler daha da katılaşabilir

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise "Kısıtlayıcı tedbirlerin sürmesi ve bazı durumlarda daha da katılaşması gerektiğinin farkındayız" dedi.

Michel, zorunlu olmayan seyahatlerle ilgili tavsiye kararları almayı da değerlendirdiklerini, bu konuda üye ülkeler arasında iş birliği ve koordinasyon sağlayacaklarını ifade etti. Michel, "AB Tek Pazarını kesintiye uğratamayız." değerlendirmesinde bulundu.