• 31 Ağustos 2022 02:35
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“AB’de Ruslara vize yasağı konusunda ortak bir tutum yok”

Bu haberi dinleyin
31 Ağustos 2022 “AB’de Ruslara vize yasağı konusunda ortak bir tutum yok”

 

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ülkeleri arasında şu anda Rus vatandaşlarına yönelik vize yasağı konusunda ortak bir tutumun olmadığını, AB dışişlerilarının Prag’daki toplantıda ortak bir yaklaşım bulmaya çalışacaklarını söyledi.

Borrel, “Bu konuyu tartışacağız

AB dışişlerilarının Çekya’daki resmi olmayan toplantısından önce gazetecilere konuşan Borrel, “Bu konuyu tartışacağız. Bu resmi olmayan bir toplantı, somut kararlar alınamıyor, ancak net bir siyasi duruş elde edebileceğimize eminim. Şu anda üye ülkelerin tutumları farklı. Bazı ülkeler vize verilmesinin tamamen yasaklanmasını isterken, bazıları yalnızca mevcut vize mekanizması üzerindeki kısıtlamalardan yana. Bu konuda dengeli bir yaklaşıma ulaşacağımızı sanıyorum” dedi.

Konuyla ilgili ülkelerin durumu şöyle:

Çekya: AB, Ruslara vize verilmesi konusunda uzlaşma arayacak

Çekya Dışişleriı Jan Lipavský ise vatandaşlarına vize verilmesinin kısıtlanması konusunda uzlaşmacı çözüm arayacaklarını belirterek, “Gerçekçi olmak gerek, Fransa, ve diğer ülkelerin belirli bir tutumu var. Önemli olan Avrupa birliğini korumamız” diye.

Almanya Dışişleriı Baerbock, AB ile arasındaki basitleştirilmiş vize rejimi anlaşmasının askıya alınmasını önerdi. 

Macaristan: Ruslara vize yasağına karşı

Ruslara vize yasağına karşı çıkan Macaristan'ın dışişleriı Szijjarto ise Birlik'in’daki krizi tırmandıracak adımlar atmamasını istiyor.

Politico: AB'de Ruslara vize konusunda ortak tutum yok

Politico gazetesi, Avrupa Birliği'nde (AB) vatandaşlarına vize verilmesine tam bir yasak getirilmesi konusunda henüz birleşik bir tutum söz konusu olmadığını yazdı. Gazetenin Avrupalı bürokratların açıklamalarına dayandırdığı haberine göre AB ülkelerinin tamamı vatandaşlarına vize verilmesine tam yasak getirilmesinin uygun olduğunu düşünmüyor.

Haberde, “Daha sert yeni önlemleri bir yana bırakın, böylesine göreceli ucuz ve düşük riskli bir girişim bile Avrupa'da pek fazla ilgi uyandırmıyor” ifadelerine yer verildi.

Almanya'ya vize kolaylığını askıya aldı

Bu arada Dışişleriı Annalena Baerbock,’nın ile kolaylaştırılmış vize anlaşmasını askıya aldığını söyledi. 

Berlin yakınlarındaki Meseberg’deki hükümet konutunda yapılan kapalı kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Baerbock,’nın ile kolaylaştırılmış vize anlaşmasını askıya aldığını söyledi.