• 30 Ağustos 2021 22:40
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

AB'den iyi haber: Türkiye Dijital Aşı Sertifikası’na dahil edildi

Bu haberi dinleyin
30 Ağustos 2021 AB'den iyi haber: Türkiye Dijital Aşı Sertifikası’na dahil edildi

Türkiye, AB üyesi ülkelere seyahatlere kolaylık getiren AB Dijital Covid-19 Aşısı Sistemi’ne dahil oldu. Aşısı ve geçerli vizeye sahip olanlar AB ülkelerine sorunsuz şekilde seyahat edebilecek.

Koronavirüs pandemisi dönemindeki kontroller ve kurallar nedeniyle zorlaşan seyahatlere kolaylık getirmesi ve bunun ortak standartlar baz alınarak yapılması için oluşturulan Avrupa Birliği Dijital Covid-19 Aşısı Sistemi’ne Türkiye de resmen dahil oldu. Türkiye Sivil Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye'nin de Avrupa Birliği’nin Dijital Covid-19 Aşısı Sistemi’ne dahil edildiğini açıkladı. Bu kararlavirüs aşısı ve geçerli vizeye sahip olan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları, 27 Avrupa Birliği ülkesine sorunsuz şekilde seyahat edebilecek.

SHGM duyurdu

Konuyla ilgili olarak SHGM resmi internet sitesinden yapılan duyuruda şöyle denildi:

"Dışişlerilığınca yapılan bilgilendirme çerçevesinde, Avrupa Birliği’nin (AB) Dijital Covid-19 Aşısı Sistemi’ne dahil edilerek, ülkemiz tarafından tanzim olunan aşılarına eşdeğerlik verilmesine yönelik Yeterlilik Kararı (Adequacy Decision) 19 Ağustos 2021 tarihinde AB Komisyonu tarafından kabul edilerek, 20 Ağustos 2021 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

19 Ağustos günü Avrupa Birliği (AB), Türkiye, ve Kuzey Makedonya'nın Covid-19 Aşılarına denklik verildiğini açıklayarak karşılıklı seyahatlerin kolaylaşacağını duyurmuş, 20 Ağustos itibariyle de bu ülkelerin AB Dijital Covid-19 Aşısı Sistemi‘ne bağlanacağı belirtilmişti.

AB’nin kabul ettiği aşılar

AB'nin, Birlik olarak onayladığı aşılar arasında BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson yer alıyor. Ancak üye ülkeler hangi aşıları geçerli kabul edip etmeyeceklerine ulusal bazda karar veriyor.

4. aşı

Türkiye'nin AB Dijital Covid-19 Aşısı Sistemi’ne dahil edilmesiylenı günlerde Türkiye'de 4'ncü doz aşı randevuları verileceği açıklanmıştı. Sağlıkı Fahrettin Koca, BioNTech-Pfizer aşısı ile yapılacak 4’ncü doz aşının yurt dışına seyahat edecek vatandaşlara yönelik olduğunu söylemişti. 

Koca, "Bazı ülkelere girişte sadece belirli aşı türleri kabul edilmektedir. İlgili ülke düzenlemelerine uymak üzere 2 doz mRNA aşısı olmayı talep eden kişiler için özel bir düzenleme yapılmıştır. Özel seyahat için talep edilmesi dışında ek bir aşı gerekliliği yoktur" demişti.