• 12 Ağustos 2022 00:36
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

AB, “Ruslara vize verilmesin” talebi için kararı üyelere bıraktı

Bu haberi dinleyin
12 Ağustos 2022 AB, “Ruslara vize verilmesin” talebi için kararı üyelere bıraktı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Finlandiya ve Estonya’nın Rus vatandaşlarına AB ülkelerinin turist vizesi vermemesi yönündeki önerisi için karar almadı, konuyu üye ülkelere bıraktı.

AB Komisyonu sözcülerinin haftalık basın toplantısında gündeme gelen Finlandiya ve Estonya’nın Rus yurttaşlara Schengen vizesi verilmesin önerisi ile ilgili olarak AB Komisyonu’nun bu öneriyi destekleyip desteklediği sorusuna yanıt veren için AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, “Üye ülkelerin her vize başvurusunu kendi yetkileri dahilinde incelemeleri gerekiyor. AB ülkeleri, kamu politikaları veya iç güvenliklerini göz önünde bulundurarak vize verilmesini reddedebilir.” dedi.

AB ülkeleri Estonya ve Finlandiya, ile savaş halinde olan yurttaşlarının Avrupa’ya seyahatinin kısıtlanmasını istemişti.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin de “Rusya, Avrupa’da saldırgan, acımasız bir savaş düzenlerken, Rus vatandaşlarının Avrupa’da normal hayatına devam etmesi ve turist olarak seyahat etmesi doğru değil.” açıklamasında bulunmuştu.

Scholz: Yasaklamayı hayal etmek zor

Bu arada Başbakanı Olaf Scholz konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Şu anda, Avrupa Birliği'nin Ruslara Schengen vizesi verilmesine yasak getireceğini hayal etmek zor” dedi.

Berlin'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Scholz, Ruslara Schengen vizesi verilmemesi önerisini değerlendirirken “Kısıtlamalar tüm Rus yurttaşları için değil,'daki Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'nin özel operasyonundan sorumlu olanlar için geçerli olmalıdır” dedi.

"Bu nedenle, bu tür önerilerin uygulanabileceğini hayal bile edemiyorum" diyen Scholz, kendilerine'nın tüm nüfusunu "cezalandırma hedefi koymadıklarını söyledi.

İspanyol hükümeti de Ruslara Schengen yasağı önerisinin AB ülkelerinde destek alma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.