• 17 Kasım 2021 22:20
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Almanya’da Koalisyon Görüşmeleri Son Aşamada

Bu haberi dinleyin
17 Kasım 2021 Almanya’da Koalisyon Görüşmeleri Son Aşamada

Almanya’da 26 Eylül’de yapılan seçimden sonra, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında sürdürülen koalisyon görüşmelerinde neredeyse son aşamaya gelindi. 5 haftaya yakın bir süredir hükümet kurma çalışması yürüten üç partinin liderleri, görüşmelerin ilk etabının tamamladığını ve 22 ana başlık üzerinde yapılan sondajda uzlaşı sağlandığını açıkladı.

Angela Merkel’den boşalan başbakanlık koltuğuna oturmasına kesin gözüyle bakılan SPD’li Olaf Scholz, Yeşiller’in Eş Başkanları Annalena Baerbock ve Robert Habeck ile FDP lideri Christian Lindner tarafından sürdürülen görüşmelerin beklendiğinden daha hızlı ilerlediği, daha önce ihtilaflı olarak tanımlanan dijitalleşme, iklim ve vergi gibi konuların da büyük ölçüde çözülebildiği öğrenildi.

Kabinede Türk kökenli olacak mı?

Bu arada hangi partinin kaçlığı üstleneceği ve hangi siyasetçilerin olacağı konusunda da gizli görüşmelerin sürdüğü öğrenildi. Nitekim Yeşiller’in seçimden önce önerdikleri çevre, iklim ve enerji konularını kapsayacak "süperlığı" almalarına kesin gözüyle bakılırken, Maliyeı’nın ise FDP lideri Lindner olması bekleniyor.

Berlin’deki siyasi gözlemciler, yeni kabinede Türkiye kökenli bir göçmen siyasetçi olup olmayacağı konusunu da merakla bekliyor. Seçim öncesinde ve sonrasında bu bağlamda adı sıklıkla geçen bir siyasetçi, Yeşiller’in 2008-2018 yıllar arasında eş başkanı olan Cem Özdemir. Özdemir’in Dışişleri ya da Ulaştırmaı olarak yeni hükümette yer alabileceği ihtimali dile getiriliyor. Konuyla ilgili söylentileri yorumlayan analizciler, Özdemir’in Dışişlerilığı’na gelmesinin, Türkiye ile ilişkiler açısından sorunlu olabileceğini ifade ediyor. Özdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip’la birlikte lideri Vladimir Putin‘e karşı sert söylem ve eleştirileriyle tanınıyor. Berlin’deki kulislerde, SPD’de son dönemde adı öne çıkan çok sayıda Türkiye kökenli genç siyasetçiler olduğuna da dikkat çekilerek, Özdemir kadar popüler olmayan sürpriz bir isme de görev verilebileceği öne sürülüyor. (DW)