• 18 Ocak 2021 00:46
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Almanya’dan iyi haber: Merkel’in partisinin başına Türkiye’yle yakın diyalogdan yana Armin Laschet seçildi

Bu haberi dinleyin
18 Ocak 2021 Almanya’dan iyi haber: Merkel’in partisinin başına Türkiye’yle yakın diyalogdan yana Armin Laschet seçildi

Almanya'da, Başbakan Angela Merkel'e yakınlığıyla bilinen Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakanı Armin Laschet, iktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) genel başkanı seçildi. 

Kongredeki konuşmasında aşırı sağcılara meydan okuyan Laschet, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine şüpheyle baksa da, Ankara'yla yakın diyalogdan yana bir siyasetçi. Laschet, göçmenlere yönelik sıcak yaklaşımıyla biliniyor.

Türkiye ile yakın diyaloğun sürmesinden yana

CDU'daki başkanlık yarışı, Başbakan Angela Merkel'in Eylülında yapılacak federal seçimlerle birlikte siyaseti bırakacak olması nedeniyle, siyasetinin geleceğini şekillendirecek bir dönüm noktası olarak görülüyordu.

Geçmişte Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde Uyumı olarak da görev yapan Laschet'in, Türkiyeli göçmen toplumu ile yakın bir diyalogu var.

Erdoğan ile görüşmüştü

Laschet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip'ı tanıyan, geçmişte onunla görüşmüş bir siyasetçi.

Bununla birlikte'ın geçen yıllarda'yı "Nazi" ithamları ile hedef aldığı günlerde onu eleştirmekten kaçınmayan Laschet, Türkiye'deki siyasi gerilimlerin ve kutuplaşmaların'ya taşınmaması uyarısında bulunmuştu.

Alman siyasetçi, geçen yıl'ın sınırları açarak sığınmacıları Avrupa'ya gönderme girişimini de eleştirmiş, Avrupa'nın "şantaj ve tehditlere boyun eğmemesi" gerektiğini söylemişti.

Başbakan adayı olup olmayacağı belirsiz

CDU'nun yeni lideri olan Laschet'in,'da 26 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde CDU/CSU ittifakının başbakan adayı olup olmayacağı şu an için belirsiz.

Merkel devri kapanıyor

2005 yılından beri başbakanlık koltuğunda oturan ve'nın yakın tarihine damgasını vuran Merkel, Eylülında yapılacak genel seçimlerde aday olmayacak, ve aktif siyaseti bırakacak.(BBC Türkçe)