• 24 Haziran 2022 21:20
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Almanya havaalanı kaosuna çözüm olarak Türkiye’den gelecek iki bin personeli bekliyor

Bu haberi dinleyin
24 Haziran 2022 Almanya havaalanı kaosuna çözüm olarak Türkiye’den gelecek iki bin personeli bekliyor

Almanya personel yetersizliğ nedeniyle havaalanlarında yaşanan kaosa çözüm olarak Türkiye’den alacağı iki bin kişiyi bekliyor.

Aralarında Alman Sivil Ekonomi Birliği'nin (BDL) de yer aldığı sektör temsilcisi kurumlar sorunun giderilmesi amacıyla Türkiye'den havalimanı personeli getirilmesi için başlatılan sürecin hızlandırılmasını, talep edilen özel iznin hızla çıkmasını istiyor.

BDL sözcüsü yaptığı açıklamada, "Bunun çok hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini umut ediyoruz" dedi.

Alman haber ajansı dpa, Türkiye'den gelmesi planlanan 2 bin işçi ile ilgili gerekli incelemelerin altı hafta içinde bitebileceğini ve bu kişilerin yaz sezonu bitmeden'daki havalimanlarında çalışmaya başlayabileceğini belirtti.

Aranan şartlar

Almanya'da bu pozisyonlar için uygun aday olmadığını belirten sektöründen birlikler geçtiğimiz haftalarda Çalışmalığına sundukları teklifte Türkiye'den 2 bin işçi getirebilmeleri için yasal engellerin kaldırılmasını talep etmişti.

Bakanlığa sunulan teklifte, Almanca konuşabilen kalifiye işçi bulunması için İstanbul'daki bir firmayla anlaşıldığı belirtilmişti. Alınacak işçilerin A2 seviyesinde Almanca bilen, tehlikeli maddelerle ilgili olarak Uluslararası Hava Taşımacılığı (IATA) standartlarını karşılayabilecek düzeyde eğitim almış kişiler olacağı belirtilmişti.

Pandemi döneminde işten çıkarılanlar

Almanya dâhil bazı Avrupa ülkelerindeki havalimanları veşirketleri, pandemi kısıtlamalarının iki yılı aşkın bir sürenin ardından kaldırılması sonrası personel sıkıntısı yaşıyor.

Pandemideşirketleri ve havalimanları, personel sayılarında kesintiye gitmişti.

Almanya'da yolcu kontrolünden uçak bakımına ve uçuş görevlilerine kadar birçok alanda personel sıkıntısı yaşanıyor.

Lufthansa, personel eksikliği nedeniyle 3.700  uçuşu iptal etti

Almanya’da havalimanı personeli eksikliği nedeniyle uçuş iptalleri sürüyor. Haziranı başında 900 iptal açıklayan, şimdi de temmuz ve ağustoslarında  Almanya içi ve  Avrupa ülkelerine  2 bin 200, eylülı için ise 600 olmak üzere toplam 3.700 uçuşunu iptal etti.

Personel eksikliği konusuna çözüm bulunamaması halinde hava yolu şirketlerinin, daha fazla uçuşu iptal etmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

Uçuşların iptal edilmesinin, Avrupa'da grevlerle birlikte havalimanlarında yaşanan seyahat kaosunu derinleştirmesi bekleniyor

Almanya Birleşik Hizmet Sendikası'na (Ver.di) göre, Frankfurt, Hamburg veya Berlin gibi büyük havaalanları, güvenlik kontrolü veya check-in gibi yerdeki tüm hizmet alanlarında personel eksikliği nedeniyle sıkıntılar yaşıyor.