• 15 Ağustos 2021 18:49
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Almanya ‘Riskli’, İngiltere ‘Kırmızı liste’ derken, neyse ki Rusya var

Bu haberi dinleyin
15 Ağustos 2021 Almanya ‘Riskli’, İngiltere ‘Kırmızı liste’ derken, neyse ki Rusya var

Türkiye’ninde ikisi lokomotif, biri yükselen üç kaynak pazarda ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Artan vaka sayısı ve yangınlara rağmen’dan ziyaretçi akışı devam ediyor. Türkiye’yi "Yüksek Riskli Ülkeler" arasına aldı. ise Hindistan’ı bile "Sarı Liste"ye alırken Türkiye’yi "Kırmızı Liste"de tutmaya devam ederek hayal kırıklığı yaratıyor.

Dünya Gazetesi’nin Seyahat Endüstrisi sayfasındaki haber şöyle:

Rusya

Son dönemde artan vaka sayısı ve yangınlara rağmen’dan ziyaretçi akışı devam ediyor.

Bir ara Türkiye’ye uçuşların durdurulabileceğine ilişkin Rus basınında çıkan haber, yazı ve yorumlar üzerine ilgili kurumlar açıklama yaparak Türkiye uçuşlarının durdurulmasının söz konusu olmadığını duyurdu.

Nitekim vaka sayısındaki artış ve yangınlara rağmen’dan ziyaretçi girişi hız kesmeden devam ediyor.

Almanya

Almanya’dan gelen ziyaretçi sayısı, pandemi nedeniyle beklendiği gibi düşük sayıda gerçekleşiyor. Buna bir de Türkiye’nin  "Yüksek riskli ülke" ilan edilmesi eklendi. Alman Hükümetinin pandemi nedeniyle aldığı karar ve getirdiği düzenlemeler ile koyduğu kısıtlamalarda Türkiye için özel bir şey yer almadı. Nitekim "Yüksek Riskli Ülke" kararı Amerika ve İsrail için de geçerli.

Yangınlar sırasında da; TUI, FTI, DER ve diğer tur operatörleri, az sayıda da olsa yapılmış rezervasyonların iptalini önleyici, aklıselim açıklamalar yaptı. 

FTI'ın son dakika tatil satışı birimi Fünf vor Flug CEO'su Sabine Prähauser, Türkiye’ye talebin ilk sırada olduğu söylüyor. 

İngiltere

İki kaynak pazarda durum bu iken diğer kaynak pazarlardan’de hayal kırıcı gelişmeler yaşanıyor.

İngiltere’de hükümetin pandemi nedeniyle izlediği politikaları sürekli değiştirmesi neden olarak gösterdiği konulardaki tutarsızlığı ülke içinde ve uluslararası alanda eleştiriliyor.

Bu politikaların seyahat pazarına yansımaları da hem sektörde hem de tatilciler nezdinde tepkilere neden oluyor.

İngiltere’de hükümetin seyahatler ile ilgili aldığı kararlarda kullandığı kriterlerin gerçekçi olmadığına ilişkin olarak Türkiye ile ilgili tavrı örnek gösteriliyor.

Şaka gibi: Hindistan "Sarı", Türkiye "Kırmızı" 

İngiliz hükümetinin yıl başında uygulamaya koyduğu seyahat edilecek ülkeleri risk durumuna “Trafik lambası” denilen üç renk; kırmızı, sarı ve yeşile göre belirlemede kullandığı kriterlerin doğru olmadığına örnek olarak Hindistan "Sarı" listede gösterilirken Türkiye’nin "Kırmızı" listede olması gösteriliyor.

Peş peşe iptaller

Hükümetin bu politikasına bir yandan tatilciler tepki gösterirken bir yandan da tur operatörleri veşirketleri Türkiye satışlarını durdurup uçuş programlarını erteleyip iptal ediyor.

TUI, ve’ten sonra Wizz Air’de Dalaman, Antalya ve uçuşlarını 2022 martına kadar iptal etti.

Son yıllarda özellikle Ege ve Antalya için önemli hale gelen pazarının tam yükselmek üzereyken bu şekilde engellenmesi 400 bin civarında turistin kaybına neden oluyor.

Türkiye’ninde yükselen kaynak pazarlarından olan bu politikası ile sektörde hayal kırıklığına neden oluyor. 

Kriterler objektif değil

İngiltere önce 12 Mayıs itibarı ile Türkiye’ye uçuşları kapattı. Daha sonra varyantlarının yayılmasına engel olması için yürürlüğe konulan ve üç haftada bir güncellenen "Trafik lambası" uygulamasında aralarında Hindistan’ın da olduğu vaka sayısı Türkiye’den çok daha fazla olmasına rağmen bir çok ülke "Sarı Liste"ye alınırken Türkiye; Afganistan, Bangladeş, Brezilya gibi ülkelerin olduğu "Kırmızı Liste"de tutuluyor.

"Trafik lambası" listesinde "Sarı"da 145, "Yeşil"de 36 ülke var. Bunlardan 97 bin ölümün ve yüzde3,3’lük aşılanmanın olduğu İran, yalnız yüzde 1,2 aşılanmanın olduğu Irak ya da halkının ancak yüzde 1,7’si aşılanmış olan Ermenistan "Sarı Liste"de.

Başka bir şey mi var

Bu örnekte bile o gruplamada Türkiye’nin "Kırmızı"da olmasının gerçekçi olmadığı görülüyor. 

Böyle olunca ’Bunun altında söylenenden farklı bir şey mi var?’ diye düşündürüyor.

"Eksik Veri’ açıklaması

Bu arada’nin "eksik veri" sağlanıyor gerekçesine dayandırdığı bu kararının Türkiye’yede 500 milyon Sterlin kaybettireceği belirtiliyor.

İngiltere Ulaştırmaı Grant Shapps, ITV televizyonunda Türkiye’nin kırmızı listede tutulmasının nedenlerini açıklarken, Türkiye’nin GISAID adlı uluslararası veri platformuna, ülkedeki varyant bilgilerini gerektiği şekilde girmediğini söylemişti.

Üç pazardan gelenlerin sayısı 

(Ocak-Haziran, ilk 6)

 

2020

2021

Rusya356.572636.450
Almanya454.531387.363
İngiltere132.33045.698