Almanya ‘Riskli’, İngiltere ‘Kırmızı liste’ derken, neyse ki Rusya var

Türkiye’nin turizmde ikisi lokomotif, biri yükselen üç kaynak pazarda ilginç gelişmeler yaşanıyor.
Artan vaka sayısı ve yangınlara rağmen Rusya’dan ziyaretçi akışı devam ediyor. Almanya Türkiye’yi "Yüksek Riskli Ülkeler" arasına aldı. İngiltere ise Hindistan’ı bile "Sarı Liste"ye alırken Türkiye’yi "Kırmızı Liste"de tutmaya devam ederek hayal kırıklığı yaratıyor.
Dünya Gazetesi’nin Seyahat Endüstrisi sayfasındaki haber şöyle:
Rusya
Son dönemde artan vaka sayısı ve yangınlara rağmen Rusya’dan ziyaretçi akışı devam ediyor.
Bir ara Türkiye’ye uçuşların durdurulabileceğine ilişkin Rus basınında çıkan haber, yazı ve yorumlar üzerine ilgili kurumlar açıklama yaparak Türkiye uçuşlarının durdurulmasının söz konusu olmadığını duyurdu.
Nitekim vaka sayısındaki artış ve yangınlara rağmen Rusya’dan ziyaretçi girişi hız kesmeden devam ediyor.
Almanya
Almanya’dan gelen ziyaretçi sayısı, pandemi nedeniyle beklendiği gibi düşük sayıda gerçekleşiyor. Buna bir de Türkiye’nin "Yüksek riskli ülke" ilan edilmesi eklendi. Alman Hükümetinin pandemi nedeniyle aldığı karar ve getirdiği düzenlemeler ile koyduğu kısıtlamalarda Türkiye için özel bir şey yer almadı. Nitekim "Yüksek Riskli Ülke" kararı Amerika ve İsrail için de geçerli.
Yangınlar sırasında da; TUI, FTI, DER ve diğer tur operatörleri, az sayıda da olsa yapılmış rezervasyonların iptalini önleyici, aklıselim açıklamalar yaptı.
FTI'ın son dakika tatil satışı birimi Fünf vor Flug CEO'su Sabine Prähauser, Türkiye’ye talebin ilk sırada olduğu söylüyor.
İngiltere
İki kaynak pazarda durum bu iken diğer kaynak pazarlardan İngiltere’de hayal kırıcı gelişmeler yaşanıyor.
İngiltere’de hükümetin pandemi nedeniyle izlediği politikaları sürekli değiştirmesi neden olarak gösterdiği konulardaki tutarsızlığı ülke içinde ve uluslararası alanda eleştiriliyor.
Bu politikaların seyahat pazarına yansımaları da hem sektörde hem de tatilciler nezdinde tepkilere neden oluyor.
İngiltere’de hükümetin seyahatler ile ilgili aldığı kararlarda kullandığı kriterlerin gerçekçi olmadığına ilişkin olarak Türkiye ile ilgili tavrı örnek gösteriliyor.
Şaka gibi: Hindistan "Sarı", Türkiye "Kırmızı"
İngiliz hükümetinin yıl başında uygulamaya koyduğu seyahat edilecek ülkeleri risk durumuna “Trafik lambası” denilen üç renk; kırmızı, sarı ve yeşile göre belirlemede kullandığı kriterlerin doğru olmadığına örnek olarak Hindistan "Sarı" listede gösterilirken Türkiye’nin "Kırmızı" listede olması gösteriliyor.
Peş peşe iptaller
Hükümetin bu politikasına bir yandan tatilciler tepki gösterirken bir yandan da tur operatörleri ve havayolu şirketleri Türkiye satışlarını durdurup uçuş programlarını erteleyip iptal ediyor.
TUI, Jet2 ve Easyjet’ten sonra Wizz Air’de Dalaman, Antalya ve Bodrum uçuşlarını 2022 mart ayına kadar iptal etti.
Son yıllarda özellikle Ege ve Antalya için önemli hale gelen İngiliz pazarının tam yükselmek üzereyken bu şekilde engellenmesi 400 bin civarında İngiliz turistin kaybına neden oluyor.
Türkiye’nin turizmde yükselen kaynak pazarlarından olan İngiltere bu politikası ile sektörde hayal kırıklığına neden oluyor.
Kriterler objektif değil
İngiltere önce 12 Mayıs itibarı ile Türkiye’ye uçuşları kapattı. Daha sonra korona varyantlarının yayılmasına engel olması için yürürlüğe konulan ve üç haftada bir güncellenen "Trafik lambası" uygulamasında aralarında Hindistan’ın da olduğu vaka sayısı Türkiye’den çok daha fazla olmasına rağmen bir çok ülke "Sarı Liste"ye alınırken Türkiye; Afganistan, Bangladeş, Brezilya gibi ülkelerin olduğu "Kırmızı Liste"de tutuluyor.
"Trafik lambası" listesinde "Sarı"da 145, "Yeşil"de 36 ülke var. Bunlardan 97 bin ölümün ve yüzde3,3’lük aşılanmanın olduğu İran, yalnız yüzde 1,2 aşılanmanın olduğu Irak ya da halkının ancak yüzde 1,7’si aşılanmış olan Ermenistan "Sarı Liste"de.
Başka bir şey mi var
Bu örnekte bile o gruplamada Türkiye’nin "Kırmızı"da olmasının gerçekçi olmadığı görülüyor.
Böyle olunca ’Bunun altında söylenenden farklı bir şey mi var?’ diye düşündürüyor.
"Eksik Veri’ açıklaması
Bu arada İngiltere’nin "eksik veri" sağlanıyor gerekçesine dayandırdığı bu kararının Türkiye’ye turizmde 500 milyon Sterlin kaybettireceği belirtiliyor.
İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, ITV televizyonunda Türkiye’nin kırmızı listede tutulmasının nedenlerini açıklarken, Türkiye’nin GISAID adlı uluslararası veri platformuna, ülkedeki varyant bilgilerini gerektiği şekilde girmediğini söylemişti.
Üç pazardan gelenlerin sayısı
(Ocak-Haziran, ilk 6 ay)
2020 | 2021 | |
Rusya | 356.572 | 636.450 |
Almanya | 454.531 | 387.363 |
İngiltere | 132.330 | 45.698 |