• 16 Ağustos 2022 00:17
  • 0
  • 6 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Aramızdan ayrılışının 4. yılında Güngör Uras’ı saygıyla anıyoruz

Bu haberi dinleyin
16 Ağustos 2022 Aramızdan ayrılışının 4. yılında Güngör Uras’ı saygıyla anıyoruz

Türk basınının unutulmaz ismi, Prof. Dr. Tevfik Güngör Uras, vefatının dördüncü yılında, 19 Ağustos Cuma Günü İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) düzenlenecek tören ile anılacak.

İSO Meclis Salonu’ndaki anma toplantısı saat 09.30’da Tevfik Güngör Uras’ın yaşam öyküsü ve mesleki deneyimlerinin aktarılacağı film gösterimlerinin ardından, Türkiye ekonomisi ile ilgili bir panel düzenlenecek.

Güngör Uras’ın yazılarının kahramanlarından ‘Ayşe Hanım Teyze’ karakterinden esinlenilerek oluşturulan ‘Ayşe Teyzenin İzinde Türkiye Ekonomisine Bakış’ başlığını taşıyan panele, iktisatçı ve yazar Ege Cansen ile Mahfi Eğilmez konuşmacı olarak katılacak.

Panelin, katılımcı moderatörlüğünü ise gazeteci-yazar Servet Yıldırım ile televizyon programcısı Berfu Güven yapacak.

Güngör Uras’ı anma etkinliğine, ailesi, sevenleri ve iş dünyası temsilcileri katılacak.

Fehmi Köfteoğlu'nun Güngör Uras’a saygı yazısı için tıklayın: https://www.turizmgazetesi.com/yazi/gungor-uras-a-saygiyla-meslege-ve-gazetecilere-cok-sey-katti-ve-ogretti/3770

Dostları Tevfik Güngör Uras için ne dedi

ABDURRAHMAN YILDIRIM

Tarihi süreç içinde yapılan ciddi bir hataya Güngör Uras “Sanayileşecektik, Büyüyecektik, N’oldu Bize?” kitabında değiniyor. Bunun adı özelleştirme.

ALAATTİN AKTAŞ

Her arayışında dilinden düşürmediği biz genç gazetecileri motive edecek o sözü söylerdi: “Kardeşim ne güzel şeyler yapıyorsunuz...”

ALİ EKBER YILDIRIM

Ekonomi gazeteciliğini seçen bizler için Dünya, Nezih Demirkent’in liderliğinde ve yönetiminde ikinci bir okuldu. Tevfik Güngör Uras ise o okulun en değerli öğretmenlerindendi.

ASAF SAVAŞ AKAT

Güngör Abi hepimizin büyüğü idi. Abiliği oradan. Aramızdaki hem en renkli hem en üretken iktisatçı olduğu kesindi. Günde üç, bazen dörtrı konuda yazardı.

BERFU GÜVEN

Güngör Uras ile her yayınrı bir keyifti. Onunla yüzünüzün gülmek dışında bir seçeneği olamazdı. Negatif olanı sevmez, pozitif unsurları vurgulardı.

BİLSAY KURUÇ

Güngör Uras son kitabında önce soruyor, sonra can alıcı noktaları vurguluyor, sonra da yol gösteriyor. Bu bir Manifesto!

EGE CANSEN

Güngör, yazdığı yazılarda, yaptığı televizyon ve radyo programlarında, iktisat bilimini değil, içinde yaşadıkları ekonomiyi anlatmayı tercih etmiştir.

EKREM KESKİN

Aracılık maliyetlerini daha iyi anlamak ve kolay anlatmak için bize yol gösterdi. Yılda birkaç kez bu konuyu işlerdi.

FARUK ŞÜYÜN

Yemeklerini çok beğenmediği mekânları anlatırken eleştirilerini o zarif sözcükleriyle dile getiriyor, yapıcı öğütler vermeyi de ihmal etmiyordu.

FARUK TÜRKOĞLU

Yazarlık hayatında vicdanın sesini dinlemiş, dürüst davranışından ödün vermemişti. Kimsesizlerin kimsesi olmadığına dikkat çekmişti.

FATİH ÖZATAY

‘Büyüme’ konusu üzerinde özellikle duran Sayın Güngör Uras’ın sık sık gündeme taşıdığı konulardan biri de ‘para politikası’ydı.

FEHMİ KÖFTEOĞLU

Kaynak belirtme, haber, yazı, yorum ve değerlendirme yaparken, bilgi, belge ve kaynağa dayanma-kaynak gösterme kavramlarına çok sadıktı.

GÜVEN SAK

Önce veriye dayalı tespit, sonra da çıkış yolu önerisi. Ben onu hep böyle hatırlıyorum. Türkiye’de veriye dayalı iktisat politikası analistlerinin ilklerinden biriydi.

HAKAN GÜLDAĞ

Güngör Uras, pozitif gerçekçi bir karakter çizgisinin en iyi temsilcilerindendi. Son günlerine kadar köşesini yazmayı bırakmaması da bunun bir göstergesidir.

MAHFİ EĞİLMEZ

Herkesle ahbap olan, hiçrım yapmayan bir yapısı vardı. Gittiğimiz her yerde çarşı, pazar gezer, halkla, esnafla sohbet eder, sorular sorar, notlar alırdı.

MERAL TAMER

Güngör Bey hep güler yüzlü, toleranslı, herkese alçakgönüllü yaklaşan zarif bir insandı. İçindeki meraklı çocuğu hiç kaybetmedi.

OSMAN AROLAT

Abi-kardeş ilişkimizin 45 yıl sürdüğü Güngör Uras, Türk ekonomisine ve Türk basınına önemli katkılar yapmış, karınca çalışkanlığında bir kişiydi.

OSMAN ULAGAY

Güngör Bey’in ekonominin temellerini ve gelişme süreçlerini tartışırken sürekli olarak vurguladığı bir nokta vardı. Ekonominin temeli üretimdi.

RÜŞTÜ BOZKURT

Rakamlar bizi, Uras’ın ekonomik konuları geniş kitlelere yaymak için büyük emek harcadığı “malumatfuruş yazı insanlığı” döneminin bir sentezine götürüyor.

SERVET YILDIRIM

Entelektüel, basit bir şeyi karmaşık anlatabilen kişidir; sanatçı ise zor olan bir şeyi kolay anlatan. Güngör Uras’ın kişiliğinin sırrı da buydu; O bir sanatçıydı.

ŞEREF ÖZGENCİL

Seni çok özlüyorum. Her yerde seni arıyor, gittiğim her yerde seni anıyorum. İnsanlar bir yerlerde buluşuyormuş. İnşallah biz de buluşacağız.

ŞÜKRÜ ANDAÇ

Güngör Bey, umudu hiç yitirmemeyi ve bardağın dolu tarafına bakmayı yeğlediği yazılarında, bize ışık tutmaya devam ediyor.

TANER BERKSOY

Prof. Güngör Uras tanıdığımdan beri çok çalışan, çok üreten birisiydi. Ağırlıklı olarak sanayi ve tarım kesimini ele almış, günümüze kadar olan gelişmeleri incelemiştir.

VAHAP MUNYAR

Ekonomi gazeteciliğine eğitici, öğretici büyük katkıları olan Güngör Abi’yi rahmetle anıyorum…

YAVUZ CANEVİ

Güngör Uras’ı bizler de özledik ama en çok kim özledi diye bana sorarsanız cevabım,şe Hanım Teyze ve Ali Rıza Bey Amca olur.

ZEKERİYA YILDIRIM

Güngör Ağabey, sadece yakınındaki bizlerin değil bildiklerini aktarmayı görev bildiğişe Hanım Teyze’nin, Ali Rıza Bey Amca’nın da dostuydu.