• 02 Haziran 2021 01:04
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Aşı anlaşması, Türk turistleri iç pazar yerine Yunan adalarına yöneltecek

Bu haberi dinleyin
02 Haziran 2021 Aşı anlaşması, Türk turistleri iç pazar yerine Yunan adalarına yöneltecek

Dışişleriı Mevlüt Çavuşoğlu’nun’a yaptığı ziyaretten sonra mevkidaşı Dışişleriı Nikos Dendias ile birlikte düzenlenen basın toplantısında Kovid-19 aşılarının karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Anlaşmaya göre aşı olmuş yurttaşlar Türkiye ve'ı karşılıklı ziyaret edebilecek.

Bakan Çavuşoğlu anlaşma için“ Aşı olmuş ya da test sonucu negatif çıkan vatandaşlar, karşılıklı olarak her iki ülkeyi ziyaret edebilecek. Bu durum, iki ülke arasındaki faaliyetlerine ivme kazandıracaktır" dedi.

Yunanistan Dışişleriı Nikos Dendias da, "Bu durum, iki ülke arasındaki faaliyetlerine ivme kazandıracaktır" dedi.

‘Win win’ ( Kazan kazan) değil

Bakanlar öyle diyoramaTürkiye’deki sektör mensupları öyle düşünmüyor.

Anlaşmayı değerlendiren başta Ege’den sonra diğer bölgelerdeki seyahatleri ve otelciler anlaşmanın Türkiye’ye bir yararı olmayacağı, Türk turistleri iç pazar yerine Yunan adalarına yönelteceğini söylüyor.

Dış politika yazarı Murat Yetkin Çavuşoğlu’nun ziyaretini değerlendirdiği yazısında anlaşma için “Kovit aşılarının karşılıklı tanınması anlaşmasının asıl olarak Türk turistlerin Ege adalarına akınına yol açacağı için daha çok’ın yararına olduğu açık” diyor.

Türkiye’ye değil ama’a yarar

Anlaşmanın Türkiye’de sektörde ilgi görmezken Yunan adalarında memnuniyet yarattığı, Yunan adalarındaki esnafı da sevindirdiği belirtiliyor.

Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen ve Türkiye’dena giden turist sayıları da bunu gösteriyor.

Sayılar ne diyor

Türkiye’den’a 2019 yılında 570 bini Batı Trakya, Selanik ve Makedonya bölgesine, 520 bini de Yunan adalarına olmak üzere toplam 1 milyon 90 bin kişi giderkennı yıl’dan Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 686.891 kişi olarak gerçekleşmişti.

Türkler Yunan adalarının makbul turist 

Türk turistler için yüksek sayıda olmanın yanında yaptıkları yüksek harcama ile de özellikle ada esnafının en makbul turisti olarak görülüyor.

Nitekim geçen yıl nedeniyle’ın adalara girişi Türkiye’den gelenlere kapatması üzerine esnaf 'Türk turistler gelmediği için görülmemiş ekonomikyaşıyoruz' demişti.

Ege bölgesindeki otelciler anlaşmayı değerlendirirken Anlaşma Yunan adaları esnafını yaşadığı krizden kurtarır, ama bize bir yararı olmayacağı gibi elimizdeki müşterileri onlara kaptırmaya neden olacak diyor.

Bir Türk turist 7 Avrupalıya bedel

Konuyu geçen yıl Hürriyet Gazetesi’nde Yorgo Kırbaki haber yapmıştı. Haberde

İstanköy Adası’nda ‘Naval Travel’ şirketinin sahibi Yiannis Kufos ‘Türk turisti, 3 değil, 5 hatta 7 Avrupalı turiste değişmem.’ 

Leros Adası Belediye Başkan Yardımcısı veci Dimitri Kastis de Türk turistin yokluğunun ekonomiye diz çöktürdüğü belirterek, ‘Leros bomboş. Türk turistler gelmediği için görülmemiş ekonomik biryaşıyoruz. Adaya gelen turistlerin yüzde 90’ı Türk idi.’ 

Çeşme’nin karşısındaki Sakız’ın (Chios) Ticaret Odası Başkanı Pandeli Legatos da adadaki durumu anlatırken ‘Sakız’ıni çok büyük ölçüde Türk turistlere dayanıyor” diyordu.