• 13 Mart 2021 23:09
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Aşı pasaportu ve AB onaylı aşılar tartışması kızıştı

Bu haberi dinleyin
13 Mart 2021 Aşı pasaportu ve AB onaylı aşılar tartışması kızıştı

 

Avrupa Birliği (AB)’nin 17 Mart’ta yapacağı toplantıda karara bağlanması beklenen aşı pasaportu ve AB onaylı aşı ile ilgili tartışmalar kızıştı.

AB toplantısı öncesinde aşı pasaportu önerisini gündeme getiren ve, AB üyesi ülkelerden tatilcilerin yalnız AB’nin onayladığı aşıyı kullanan ülkelere gidebilmesi yönünde karar çıkması için lobi yürütüyor.

AB’nin 17 marttaki toplantısından çıkacak kararı belirleyecek.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Komiseri Ylva Johansson, Cuma günü Brüksel'de yaptığı açıklamada, AB'nin planladığı aşı kimliğinin sadece Avrupa İlaç Dairesi (EMA) tarafından onay almış aşıları belgeleyeceğini açıkladı. Bu açıklama, bazı Avrupa ülkelerinde kullanılmak istenen Rus ve Çin üretimi aşıları kullananlara aşı kimliği verilmeyeceği anlamına geliyor.

Ayrımcılık tartışması

Açıklamasında AB vatandaşlarının böylece "virüsü yayma ihtimalinin çok düşük" olacağını belgeleyeceğini belirten AB yetkilisi Johansson, kimliğin aşılı insanların seyahatlerini yeniden PCR testi yaptırma zorunla kalmadan kolaylaştırabileceğini söyledi. 

Bu arada aşı pasaportu ya da benzeri bir belgenin, Avrupa Birliği içi seyahatlerde ya da etkinlik ziyaretlerinde şart koşulup koşulmayacağı ise belirsizliğini koruyor. 

Belçika gibi bazı ülkeler, Avrupa Birliği'ndeki serbest dolaşımın aşı kimliğine bağlanmasına karşı. Bazı ülkeler de az sayıdaki aşılanmış kişiyerımcılık tanınmasını istemiyor.

Türkiye’nin aleyhine

AB üyesi ülke yurttaşlarının karşı çıktığı yurtdışına gidilecek ülkenin AB onaylı aşı kullanma koşulu ve aşı pasaportu uygulanması ve’ın lehine, Türkiye’nin aleyhine olur.