• 26 Şubat 2021 12:40
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Aşı pasaportu yeniden gündemde. AB, pasaport değil sertifikadan yana

Bu haberi dinleyin
26 Şubat 2021 Aşı pasaportu yeniden gündemde. AB, pasaport değil sertifikadan yana

 

Yunanistan’ın gündeme getirdiği ve geçtiğimiz günlerde AB’de görüşülen ancak karara bağlanmayan (Aşı pasaportu’ yeniden gündemde.

Konu önümüzdeki günlerde AB’de yeniden görüşülecek

Ancak AB pasaport değildan yana. Ama da hemen olacak  bir şey değil.

AB, aşı olanların serbestçe seyahatini sağlayacak aşısını yaza kadar devreye sokmayı planlıyor.

Avrupa Birliği (AB), yeni tipvirüse (Kovid-19) karşı aşı olanların serbestçe seyahat etmesini sağlayabilecek "aşısı" üzerinde yaza kadar çalışılmasını, daha sonra üye ülkelerin sağlık ve sınır sistemlerine entegre edilmesini hedefliyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kovid-19 krizinin ele alındığı AB Liderler Zirvesi'nden sonra AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili bilgi verdi.

Ursula von der Leyen, aşısı konusunun meselesinin detaylıca ele alındığını, böyle bir belgenin ne için kullanılacağının "her ülkenin kendisinin alacağı siyasi bir karar" olduğunu belirterek “Aşısı çalışmaları zaman alacak ve en azından 3 sürecek. O yüzden beklentiler çok erken ve çok yüksek değil." dedi.

 

Bilimsel açıdan da bulaşıcılığın ne derece engellendiği, aşının ne kadar süreyle koruma sağladığı gibi bilgilere ihtiyaç bulunduğunu ancak İsrail gibi ülkelerden umut veren sonuçlar gelmeye başladığını aktaran von der Leyen, şu ana kadar hakkında yapılan teknik çalışmalarda belgenin IBAN gibi bir kodla ne tür aşının yapıldığı, nerede yapıldığı gibi temel tıbbi bilgilerin bulunacağını, sistemin AB ülkeleri tarafından sağlık ve sınır sistemlerine entegre edilmesi gerektiğini söyledi.