• 08 Temmuz 2024 07:28
  • 0
  • 6 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Aşırı ziyaretçi trafiğine ülkeler çözüm, tur operatörleri alternatif destinasyonlar arıyor

Bu haberi dinleyin
08 Temmuz 2024 Aşırı ziyaretçi trafiğine ülkeler çözüm, tur operatörleri alternatif destinasyonlar arıyor

 

Yerel halkın bölgelerine aşırı sayıda gelen ziyaretçilerden rahatsızlıklarını dile getiren eylemleri yayılırken hükümetler soruna çözüm, tur operatörleri de alternatif destinasyonlar arıyor. TUI CEO'su Sebastian Ebel "Turizme aç destinasyonlara ihtiyacımız var" diyor.

Ekonomi Gazetesi’nin Seyahat Endüstrisi sayfasında konuyla ilgili gelişmelerin derlendiği haberde şöyle deniyor:

“ Aralarında Türkiye’nin de olduğubirçok ülke turist çekebilmek için milyonlarca dolarlık tanıtım ve reklam kampanyası düzenlerken bazı ülkelerde de ‘Turist istemiyoruz’ diyor.

Bu kapsamda; İspanya, İtalya, Hollanda ve Yunanistan, limanlarına yanaşacak kruvaziyer gemilerine de kısıtlamalar getirdi.

Zengin de olsa turist istenmiyor

Buna karşılık Türkiye lüks yolcu gemilerinin limanlarımıza yanaşması için kruvaziyer şirketlerine özendirici olanaklar sağlıyor.

UNWTO verilerine göre, her yıl başka ülkeleri ziyaret edenlerin sayısı 2000 yılından bu yana iki kattan fazla artarak 674 milyondan 1,4 milyara ulaştı. Bu sayının bu yıl 2 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.

“Turist evine dön”

En çok turist alan ülkelerden İtalya ve İspanya’nın bazı bölgelerinde başlayıp dünyanın değişik destinasyonlarına yayılan “Yeter, artık turist istemiyoruz” “Turist evine dön” gibi sloganlarla aşırı ziyaretçi trafiğine karşı yapılan eylemler yayılıyor.

İspanya Kanarya Adası'nın Tenerife bölgesinde açlık grevine bile gidildi. 900 bin nüfuslu adaya geçen yıl 16 milyon turist gelmişti.

Alternatif destinasyon arayışı

Bu eylemlerle yerel halk bölgelerine aşırı sayıda gelen turistlerden rahatsızlıklarını dile getiriyor. Hükümetler soruna çözüm, tur operatörleri de alternatif destinasyonlar arıyor.

Sektör temsilcileri günümüzde temel sorunlardan olan sürdürülebilirliğin de ifadesi olan aşırı ziyaretçi trafiğine yönelik tepkilerin haklı ve doğru olduğunu, ancak bunun “turizmofobi”ye (korkunun kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkilemesi gösterilen tepki) dönüşmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Avrupa seyahat endüstrisi pazarını en büyük grubu TUI CEO'su Sebastian Ebel bölge sakinlerinin dile getirdiği endişelerin önemli olduğunu söylerken "Turizme aç destinasyonlara ihtiyacımız var" diyor.

Turizmofobi”

Seyahat acentelerinin birliktelik TSS'nin Başkanı Manuel Molina da sektörün İspanya’daki eylemlere neden olan eleştirileri dikkate alması gerektiğini belirterek, “Turizmin can verdiği köyler var. Ama turizmin olumsuz yanları da var. Bu artık görmezden gelinemez. Sektörün soruna çözüm olacak konsept geliştirmeli” diyor

Bu arada “Yeter, artık turist istemiyoruz-turist evine dön” eylemlerine sahne olan ülkelerden İspanya’nın kanarya Adaları Turizm Bakanı, bu eylemlerin turizmofobiye dönüşme olasılığından endişe ettiğini söyledi.

Zamanında önlem alınmadı

DRV dış ilişkiler Komitesi Başkanı Günter Ihlau da aşırı ziyaretçi trafiğini tüm sektör için tehdit edici bir durum olarak gördüğünü belirterek “Bu yeni değil, her zaman farklı şekillerde vardı. Yeni olan, çevre protestolarıyla eklenen ahlaki unsurdur. Bu tüketicilere, vicdan azabı yaşatıyor. Tatili olumsuz bir şey gibi algılamaya neden oluyor” diyor.

“Sorumlu turizm”

Dünya Turizm Örgütü, eski adıyla UNWTO yeni adıyla UN Tourism’in konuyla ilgili raporunda, Aşırı turizmin 'Sorumlu Turizm'in tam tersi olduğu, ziyaretçilerin ve bölge sakinlerinin yararına yeterli turizm yönetiminin yaşamsal önemde olduğu belirtiliyor.

“Turizm gelişmeye katkısı sürdürülebilir olmalı

İspanya Turizm Örgütü Exceltur  ‘Turist istemiyoruz’ eylemleri üzerine konuyla ilgili bir bildiri yayınladı.

Exceltur Başkanı Gabriel Escarrer bildiride sektörün İspanya için önemine dikkat çekildiğini belirterek şunları söyledi:

“ Zenginlik ve istihdam yaratılmasında turizmin önemli bir ağırlığı var. Son 10 yılda ülkemizin ekonomik büyümesine yüzde 24 katkı sağlayan turizmin bu yıl, ekonomiye 200 milyar Euro’nun üzerinde katkı sağlaması öngörülüyor.

Biz yalnız büyümek için büyümeden yana değiliz. Turizm, uyumlu ve sürdürülebilir olmalı. Turizm ancak bu şekilde yerel toplumlar için gelecek fırsatları yaratmaya devam edebilir. Aksi takdirde turizmin dengesini bozma riskiyle karşı karşıya kalırız.”

Nerede hangi kısıtlama var ziyaretçilerden vergi alanlar

Başta Avrupa olmak üzere çeşitli ülkelerde seyahat endüstrisinde son dönemde en çok konuşulan ve eylemlere konu olan bir kavram ortaya çıktı: "Aşırı turizm" (overtourism) Bir zamanlar, turist çekmek için her yolu deneyenler artık daha az turist gelmesi için kısıtlayıcı önlemleri arka arkaya yürürlüğe koyuyor. Aşırı ziyaretçi trafiğine yönelik olarak yasaklama, vergi, ziyaretçi sayısına kota koyarak kısıtlama şeklinde düzenlemelere gidiliyor.

İşte bunlardan bazıları:

• İtalya/Venedik 

Yılda 20 milyon turistin ziyaret ettiği kente girmek isteyen turistlerden kişi başına 5 Euro "ayak bastı parası" 

• İtalya/Portofino 

Belediye, burayı görenler gelmesin diye selfie çektiren yabancılara, 275 euro ceza kesmeye başladı. 

• İtalya/ Floransa 

Sayıları 11 bine ulaşan kısa süreli oda kiralama işi, bölgenin yerli halkını olumsuz etkileyince belediye günlük ev kiralamayı yasakladı. 

•Yunanistan/ Atina 

Akropolis’e ziyaretçi sayısı günde 20 bin ile sınırlandırıldı.

•Avusturya / Hallstatt 

775 kişinin yaşadığı kasabaya günde 30 bin turist geliyor. Halk artık turist istemiyor. Tur otobüsleri ve yabancı plakalı otomobiller, kasaba merkezine sokulmuyor. 

• Ekvador / Galapagos Adaları 

127 volkanik adadan oluş adaya gelen her turistten 100 dolar vergi alınıyor.

• Filipinler / Boracay 

Adayı ziyaret edecek turist sayısı günde 5 bin ile sınırlandırıldı. Ziyaretçiler adada sadece bir saat kalabiliyor. Mercanların olduğu yerde, yüzmek, dalmak yasak. Motorlu teknelere izin verilmiyor.

• İspanya / Barcelona 

En fazla 700 yolculu turist gemileri, limanlarına yanaşabilecek. Her yerliye bir turist düşecek kadar, yılda 300 binden fazla turist alınmayacak.

• Peru / Machu Picchu 

Turistler, bölgede dört saatten fazla kalamayacak. Tur rehberleri sadece 16 kişilik grupla bölgeyi gezecek ve belirlenen güzergah dışına çıkamayacak.

• Hırvatistan / Dubrovnik 

"Kentimize Saygı" kampanyasıyla turist sayısını kısıtlıyor. 

• Bhutan 

Bir Budist krallığı olan Bhutan, yabancı turistlere 200 dolar karşılığı gezme izni veriyor.