• 02 Aralık 2021 00:47
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

ATOR: Rus tur operatörleri için iflas dalgası yaşanabilir

Bu haberi dinleyin
02 Aralık 2021 ATOR: Rus tur operatörleri için iflas dalgası yaşanabilir

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, salgın nedeniyle tur iptallerinin yaşandığı yerli seyahatlerinde iflas dalgasının mümkün olabileceğini açıkladı.

Yüzde 40’ı tehlikede

Pandemide sınırların kapanması ve uçuş iptalleri nedeniyle sektörün büyük zarara uğradığını hatırlatan Lomidze, “Şu anda tur operatörlerinin yüzde 60’ında iflas tehdidi yok. Ancak turistlerin iptal edilen tatil turları harcamalarının geri ödenmesine ilişkin kararnamede son tarih 31 Aralık. Yeni yılla birlikte iflas dalgaları mümkün olabilir” diye konuştu.

Salgın nedeniyle tatile gidemeyen turistlere tur operatörleri tarafından yapılması gereken geri ödemelerde sürenin uzatılmasını istediklerinin altını çizen ATOR Başkanı, yine de bu zamanda kadar tur operatörlerinin yükümlülüklerini yüzde 70 oranında yerine getirdiğini, Federal Ajansı’na (Rosturizm) göre, tur firmalarının toplam borç tutarının 24 milyar rubleden 7 milyar rubleye düştüğünü ekledi.

200 bin kişi parasını alamadı

“Kendi hesaplarımıza göre rakam biraz daha yüksek. 10 milyar ruble civarında…Buna göre yaklaşık 200 bin kişi, 2020’de iptal edilen tatilleri için harcadığı parayı geri alamadı. Bizim incelemelerimiz basında tur operatörlerinin yüzde 60’ının iflasın eşiğinde olduğu yönündeki tahminleri doğrulamıyor. Ancak Kasım-Aralık 2021 dönemindelarında pazarın iyi durumda olduğunu kabul etmemiz mümkün değil. Tur firmalarının mali durumları iyi değil. İstikra yok. Bu yüzden iptal edilen turların telafi edilmesi konusunda önümüzü göremiyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve rahatlattı, ama

Lomidze, 31 Mart 2020’ye kadar tur satın alan ve pandemi nedeniylerılamayan turistlere yükümlülüklerini ertelemek için 2020’de özel bir hükümet kararnamesi çıkarıldığını hatırlatırken, tur operatörlerine bu taahhütleri 31 Aralık 2021 tarihine kadar yerine getirmeleri için eşi görülmemiş bir fırsat verildiğini belirterek, “Hükümetin yapıcı kararları sayesinde bu bir buçuk yılda hassas bir dengenin sağlanması mümkün oldu. Piyasadanrılmadık. Yüzlerce tur operatörü ile müşteri davalarının önüne geçildi. Bu yıl Türkiye, ve içdeki canlanma sayesinde tur firmaları biraz rahatladı. Ancak açık ülke sayısı ve tur alternatifleri 2019 ile kıyaslanamaz, çok yetersiz. Bu yüzden iptal edilen turların geri ödemesinde son günün uzatılması gerekiyor” diye konuştu. 

Rosturizm’de bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini ancak şu ana kadar bir sonuca ulaşılamadığını da söyleyen Lomidze, bu kararname uzatılmazsa dengenin bozulacağını, sonrasında iflas haberlerinin artabileceğini ekledi.

2.1 milyon turist,1.8 milyar dolar ciro

Kasımında Merkez Bankası tarafından hazırlanan rapora göre, 2020 yılında ülkede faaliyet gösteren tur operatörleri yurt dışına 2,1 milyon Rus turist gönderirken, turistlerin yurt dışında kaldıkları süre boyunca yaklaşık 1,8 milyar dolar hizmet satın aldıkları açıklandı.

Rus tur operatörlerinden alınan verilerle hazırlanan raporda, 2020 yılında ülkeden çıkış yapan organize Rus turist sayısı 2 milyon 100 bin kişi olarak gerçekleşirken, 2020 yılında organize Rus turistlere yurt dışında kaldıkları süre boyunca sağlanan hizmetlerin değeri (turizm hizmeti ithalatı) 1 milyon 795 bin 500 Amerikan doları oldu.

Merkez Bankası’nın raporunda “Seyahat” kalemi altındaki toplam hizmeti ithalatının Rusların yapmış olduğu tüm harcamalarındaki payı yüzde 19,6 olurken, 2020 yılında Rus turistlerin ülkenin 67 farklı bölgesinden yurtdışına seyahat ettiği, çoğu zaman yurtdışı seyahatlerinin yüzde 84 ile başkent Moskova’dan gerçekleştiği de vurgulandı.

150 ülke içinde Türkiye lider

2020’de’daki tur operatörlerinin dünyanın 150 ülkesine Rus turist gönderdiği belirtilen raporda, 2020 yılında Rus vatandaşlarının en çok ziyaret ettiği ülkeler arasında toplam Rus turist sayısının yüzde 49,7’sine sahip olan Türkiye mutlak liderlik konumunu sürdürdü. (gazetemru.com)