• 18 Temmuz 2022 00:12
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Avrupa'da artan vakalar ve uçuş iptallerine bir de öldürücü sıcaklar eklendi

Bu haberi dinleyin
18 Temmuz 2022 Avrupa'da artan vakalar ve uçuş iptallerine bir de öldürücü sıcaklar eklendi

Avrupa’da sıkıntılı bir yaz mevsimi yaşanıyor.

Covid-19 pandemisinde (Küresel salgın) yaklaşık 2,5 yıl geride kalırken, vaka sayıları dünyanın farklı noktalarında özellikle Avrupa’da artışa geçti. Vaka sayısı Türkiye’de de yükseliyor.

Avrupa'yı etkisi altına alan aşırı sıcak hava dalgası, Fransa, ve Portekiz'de en az 360 kişinin ölümüne neden oldu.’da ‘kırmızı alarm’ verildi.

Bu arada başta olmak üzere Avrupa’nın birçok şehrinde personel yetersizliği nedeniyle başlayan uçuş iptallerinin yol açtığı kaos da sürüyor.

Bunlara bir de 30-40 yıldır görülmemiş düzeydeki yüksek enflasyon eklediğinde ortaya iç açıcı olmayan bir tablo çıkıyor.

Öldürücü sıcaklar

Fransa ve Portekiz’de aşırı sıcak hava dalgası, en az 360 kişinin ölümüne neden olurken, Batı Avrupa’da orman yangınları da etkisini göstermeye başladı.

Fransa

Fransa’nın Gironde bölgesi orman yangınlarının etkisi altında kalırken, 14 bin kişi bölgeden tahliye edildi. Gironde’deki Langon vali yardımcısı Vincent Ferrier yaptığı açıklamada orman yangınlarının yayılmasından korktuklarını dile getirdi.

Şiddetli alevler Fransa’nın Bordeaux bölgesindeki ormanlarda etkisini gösterirken, Portekiz’deki orman yangınları nedeniyle 160’dan fazla kişi yaralandı. Yetkililer, bu yıl Portekiz genelinde 300 kilometrelik bir alanın yandığını açıkladı.

Portekiz

Portekiz’de hava sıcaklığı 40 santigrat dereceyi aşarken kuzeydeki Pinhao kasabasında dün 47 derece sıcaklık ölçüldü. Bunun şimdiye kadar ülkede Temmuzında kayıtlara geçen en yüksek sıcaklık olduğu belirtildi.

Portekiz sağlık yetkilileri, 7 Temmuz'dan bu yana, normale göre 231 fazladan ölüm kaydedildiğini belirterek bunların aşırı sıcaktan kaynaklandığını açıkladı. 

Kırmızı alarm

Sıcak dalgası nedeniyle ve’da ’Kırmızı alarm’ verildi.

İspanya’da ülkede ilk kez ‘kırmızı alarm’ verilirken ulusal çapta acil durum ilan edildi. Bu durum, hayati tehlike olduğu ve günlük rutinlerin değişmesi gerektiği anlamına geliyor.

İngiltere
İngiltere'de hava sıcaklıklarının Pazartesi ve Salı günleri 40 dereceye ulaşması bekleniyor.

Sıcak dalgası nedeniyle ülkede ilk kez 'kırmızı alarm' verilirken ulusal çapta acil durum ilan edildi.

Bu, hayati tehlike olduğu ve günlük rutinlerin değişmesi gerektiği anlamına geliyor.

Covid-19 vakaları artarak yayılıyor

Covid-19 pandemisinde yaklaşık 2,5 yıl geride kalırken, vaka sayıları son haftalarda hem dünyanın farklı noktalarında hem de Türkiye'de artışa geçti.

Avrupa kıtasında birçok ülkede vakalar artıyor.,, Fransa, İtalya, ve bu ülkeler arasında yer alıyor.

Uzmanlar, pandemide küresel çapta yeni bir dalganın yaşanıyor olabileceğini belirtiyor ve Covid-19 ile mücadelenin henüz sona ermediği uyarısını yineliyor.

Türkiye'deki artış hangi seviyede?

Türkiye'de Sağlıklığı, Covid-19 verilerini 1 Haziran tarihinden bu yana günlük değil haftalık olarak açıklıyor.

Bu verilere bakıldığında özellikle Haziranının ortasından itibaren vakalarda önemli bir yükseliş olduğu görülüyor.

Sağlıkı Fahrettin Koca, yayımladığı bayram mesajında, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Omicron varyantına bağlı vakaların arttığını söylemişti.

Havaalanlarında kaos: On binlerce valiz 

Öte yandanşirketleri ve işletmeleri pandemi nedeniyle işten çıkardıkları çalışanların eksikliği sorunu devam ediyor. Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde havayolları uçuşlarını iptal ederken havaalanları da uçak trafiğinde kısıtlamaya giderek soruna bulmaya çalıştıkları çözüm sonuç vermiyor.

Almanya’da uçuş iptalleri, uzun kuyruklar derken hala yolcusuna ulaştırılmayan bagajlar havalimanlarında bekliyor. Seyahatlerini tamamlayan binlerce yolcu Frankfurt Havalimanı'ndaki bagajlarının kendilerine ulaşmasını bekliyor

Yalnızca Frankfurt Havalimanı'nda 20 binden fazla bagaj yığılmış ve tasnif edilmeyi bekliyor. Yurtdışındaki sahiplerine iletilmesi gereken valizlerin bazıları o kadar çok gecikti ki, yolcular seyahatlerinden dönmüş oldu.

Almanya'nın en yoğun hava taşımacılığı merkezi olan Frankfurt Havalimanı'nın işletmecisi Fraport, önümüzdekilarda personel sıkıntısını çözme olasılığının düşük olduğunu söyledi. Fraport CEO'su Stefan Schulte Frankfurt'ta yaptığı basın toplantısında, "İşçileri almamıza rağmen sorun gelecekte azalmayacak. Bunu çok açık söylüyorum" dedi.