• 18 Haziran 2022 23:49
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Avrupa’da yayılan havaalanı kaosuna çözüm olarak Türkiye’den eleman alınması öneriliyor

Bu haberi dinleyin
18 Haziran 2022 Avrupa’da yayılan havaalanı kaosuna çözüm olarak Türkiye’den eleman alınması öneriliyor

Personel yetersizliği nedeniyle havalşmanlarında yaşanan kaos Avrupa geneline yayılyor. Sorunun yaz süresince devam edceği bu durumun da yolcuları ve tur operatörlerini olumzuz etkilediği belirtiliyor.

Almanya Ulaştırmaı Volker Wissing havaalanlarındaki durumunun birkaç hafta içinde iyileşmesinin beklenmediğin belirterek "Avrupa hava trafik sistemindeki durum herkes için görülmemiş bir sorun. Kısa vadeli çözümü de maalesef olası değil" dedi.

Türkiye’den eleman alalım

Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliği (BDL), korkulan kaosu biraz olsun kontrol altına alabilmek için Türkiye gibi ülkelerden eleman alınmasını önerdi. Federal Çalışmalığı’na yasal engelleri kaldırmayı amaçlayan bir teklif sunan birlik," personel ihtiyacını kısa vadede karşılamanın bir yolu olarak yurtdışından işçi alımını görüyoruz" derken, bürokratik engellerin kaldırılmasını istedi. BDL tarafından yapılan açıklamaya göre,’da sektörde çalışacak personelin A2 seviyesinde Almanca konuşması, hava yolu birliği IATA’nın gerekliliklerini karşılayan sahibi olması ve güvenilirlik kontrollerinin gereksinimlerini karşılaması gerekiyor.

Kaos sürecek, uçuş iptalleri artacak

Amerika’nın Sesi Türkçe(VOA)’da yer alan Cem Dalaman’ın haberinde havaalimanlarındaki durum şöyle anlatılıyor:

Havalimanlarında oluşan izdihamlar, mahsur kalan binlerce yolcu, kontrol noktalarındaki kuyruklara takılarak uçağını kaçıranlar, saatlerce süren gecikmeler, iptal edilen yüzlerce uçuş... Avrupa’daki çok sayıda havalimanında son haftalarda, özellikle de hafta sonlarında yaşanan bu manzaralara sektördeki uzmanlara göre önümüzdeki yazlarında alışmamız gerekecek. Hatta çok sayıda uzman, Avrupa sektöründe, Temmuz ve Ağustoslarında eşi benzeri görülmemiş kaos yaşanmasına kesin gözüyle bakıyor.

Pandemi nedeniyle işten çıkarılanlar

Pandemi döneminde uçuşların büyük oranda azalması nedeniyle hem uçak şirketleri hem de havalimanlarının çok sayıda personeli işten çıkardığı ve şimdi yaşanan sorunların bu kararla bağlantılı olduğu belirtilirken, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) ve Havalimanı Hizmetleri Birliği (ASA), seyahatlerin yeniden artmasıyla personel yetersizliğinin neden olacağı sorunlara daha önce dikkat çektiğine, ancak şirketlerin eleman alma konusunda çok geciktiğine vurgu yapıyor.

Hava yolu şirketleri ise bir yandan artan yakıt maliyetlerini ve pandeminin yol açtığı zararı yaşanan duruma gerekçe olarak gösteriyor. Havalimanı işletmecileri de özellikle güvenlik kontrol noktalarındaki personel eksikliğinin daha kapanmadığını, çalışanların enflasyon nedeniyle daha yüksek ücret talep etmesinin personel alımını zorlaştırdığını öne sürüyor ve karmaşadan kaynaklanan organizasyon sorununun kısa vadede düzeltilemeyeceğini söylüyor.

Binlerce uçuş iptal edildi

Bu gelişmelere paralel, henüz yaz sezonu tam anlamıyla başlamadan,'de British Airways ve, Hollanda’da KLM,'da ve'nın bütçeli yan kuruluşu Eurowings önümüzdeki haftalarda planlanan binlerce uçuşunu iptal etmek zorunda kaldı.

Lufthansa sadece önümüzdeki Temmuzında Münih ve Frankfurt'ta 900 uçuşu sildi., Ağustos'a kadar Berlin'den yaklaşık bin uçuşunu iptal etti,rıca Berlin Havalimanı’nda konuşlandırdığı uçak sayısını da yarıya indireceğini açıkladı. Tüm şirketlerin organizasyon bozuklukları nedeniyle kısa vadede yeniden yüzlerce uçuşu iptal etmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

Gatwick’te 800 bin turistin uçuşu iptal edildi

Bu arada Londra Gatwick Havalimanı, ciddi personel sıkıntısı nedeniyle yazlarındaki uçuşlarını sınırlayacağını açıkladı.

Uçuşların Temmuzında günlük maksimum 825 ve Ağustosında 850 ile sınırlandırılması planlanıyor. Bu, daha önce Eylülına kadar günde ortalama 900 uçuş olarak planlanan uçuşların 4.000’inin iptali anlamına geliyor.

Bu arada Gatwick. Sıkıntıyı aşmak için 400 yeni işçiyi işe aldı.

İcra Kurulu Başkanı Stewart Wingate , " Yeni işe alınan personel önümüzdeki haftalarda çalışmaya başlayacak olsa da, yoğun bir iş olacağını biliyoruz. Bu yaz yolcuları rahatsız etmemek için havayollarımızla ilişki içindeyiz" dedi .