• 31 Mayıs 2022 00:42
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Ayasofya'da çok ciddi bir tadilat gerçekleştirilecek”

Bu haberi dinleyin
31 Mayıs 2022 “Ayasofya'da çok ciddi bir tadilat gerçekleştirilecek”

 

Kültür veı Mehmet, son dönemde peş peşe saldırılara konu olanasofya'da çok ciddi bir tadilat gerçekleştirileceğini söyledi.

Ayasofya'da yapılacakların hepsinin gözden geçirileceğini söyleyen “Acil adımlar da atılıyor. Yıl sonuna kadar proje çalışması bittikten sonraasofya'da çok ciddi bir tadilat gerçekleştirilecek" dedi.

Bakan,asofya-i Kebir Cami-i Şerifi'n tahrip edildiğine yönelik haberlere de işaret ederek, "Tahribat diye gösterilen bazı bölümler var haberlerde. Aslında onlar tahribat değil. Bir kapıda tahribat vardı. Bu da 2017'den beri takipte olunan bir şeydi. Sonrasında bir su kapağı vardı biliyorsunuz ve o kapağın kırılan kısmı da tümleme dediğimiz, sonradan eklenti kısmı. Restorasyonlarda da aslında hocaların da tercihi. Dünyada böyle tümlemelere sıcak bakmıyoruz. Binanın statiği veya parçanın işlevselliğiyle ilgili zaruri bir şey gerektirmiyorsa artık tümlemiyor, orijinal haliyle bırakıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Duvarlarda da tümlemeden vazgeçtiklerinin altını çizen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayasofya'yı incelediğiniz zaman, 1930, 1960'lı yıllarda yapılan çalışmalarda çok fazla beton kullanılmış. Onları yapıdan arındırmamız gerekiyor. Şu anda çalışmalara başladık. Mimar Sinan ve Gaspare Fossati dönemindeasofya'ya çok ciddi bir bakım yapılmış. O dönemlerden sonra en ciddi bakım şu anda hazırlanıyor. Hemlık hem Vakıflar Genel Müdürlüğü hem de valilik bünyesinde çok ciddi bir bütçerıldı. Önemli bir bilim kurulu oluşturuldu. Bu bilim kurulunda daasofya'da yapılacakların hepsi gözden geçiriliyor. Acil adımlar da atılıyor. Yıl sonuna kadar proje çalışması bittikten sonraasofya'da çok ciddi bir tadilat gerçekleştirilecek."