• 14 Ocak 2022 10:44
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Bakan Ersoy: Turizm geliri hedefimiz 34.5 milyar dolar .Herşey TGA sayesinde

Bu haberi dinleyin
14 Ocak 2022 Bakan Ersoy: Turizm geliri hedefimiz 34.5 milyar dolar .Herşey TGA sayesinde

Kültür veı Mehmet, A Haberin canlı yayınında sektörün 2021 performansına ve 2022 beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’ninde 2021 yılında V çıkışı yaptığını ve 29 milyon turist, 24 milyar dolar gelirine ulaştığını söyleyen, 2019 yılında 647 dolar olan turist başına ortalama harcamanın da 2021 yılında 830 dolara yükseldiğini söyledi., “ 2022 ile ilgili 34,5 milyar dolar hedefini koyduk. 2023 için de 50 milyar dolar hedefini koyduk. 2028’e kadar bir periyot var. Onunla ilgili çalışmalar da var. 2028 hedefi ne olmalıdır derseniz turist başına harcamanın 1.200 dolar turist sayısının da 100 milyon olması gerekir” açıklamasında bulundu.

TGA sayesinde !

Pandemi döneminde Türkiyeinin en büyük şansının Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) olduğunu ileri süren Mehmet, TGA sayesinde Türkiye’nin büyük bir tanıtım bütçesine sahip olduğunu ifade etti. TGA’nın bir devlet kurumu gibi değil, bir özel şirket gibi çalıştığını belirten, ekibi profesyonellerden oluşan TGA’nın, hızlı hareket ettiğini, hızlı ve esnek karar aldığını savundu.

Turizmde markalaşmayla birlikte tur operatörünün yönlendirdiği ülke olmaktan çıkıp misafirin tercih ettiği destinasyon olunacağını kaydeden Mehmet, böyle bir durumda da tur operatörünün kimin eline geçtiğinin bir öneminin kalmayacağını ifade etti., “Burada da tüm yollar TGA’ya çıkıyor orada da TGA devreye giriyor. Arkasında çok büyük stratejiler var. Türkiye’nin, otellerin ve yeme içme mekanlarının markalaşması gerekiyor. Bunun etkilerini güvenlide gördük.” açıklamasını yaptı.

Dövizdeki yükselişini nasıl etkileyeceği ile ilgili soruya da yanıt veren, “Kurlar çok etkili gibi görünüyor ama değil. Kıyıinde paket tur satılıyor ve orada döviz kuru etkili değil. Çünkü paket tur belli bir fiyat üzerinden satılıyor. Yüksek kur şehirinde etkili olabilir. “ diye konuştu.

"Rakipler bizim kadar başarılı olamadı"

“Ben de sektörden geldiğim için sektörü çok iyi biliyorum. Pandemi krizi çıktığı anda araştırdıklarını ve Asya ülkelerinin bu konuda deneyimli olduğunu gördüklerini söyledi. “Sektörü toplayarak bir standardizasyon yapmamız gerektiğine kara verdik. TÜROB, TÜROFEDve TURYİD ile bir araya gelerek bunlarla birlikte programının detaylarını oluşturduk. Buna Çevre ve sağlıklıkları da katıldı. Bunun denetim mekanizmalarını da çok iyi kurduk. Akreditasyon konusunda uluslararası tanınırlığı olan firmaları seçtik ki verdiğimizyı dünya kabul etsin. Bizden sonra yapan diğer ülkeler de bu sisteme geçelim dedi ama hiçbir zaman bizim gibi başarılı olamadılar. “ diye konuştu.

“Çok erken rezervasyon alıyoruz”

Şimdiye kadar TGA olmadığı için Türkiye’nin potansiyelinin yeterince tanıtılamadığını ileri süren Mehmet Nuri, “Şu anda birinci hedefimizin çeşitlendirilmesi. Go Türkiye’de şu anda 50 ürün var. Bunu 100’e de çıkarabiliriz. Tanıtımda tek tipe geçtik. Bölgeler materyalleri gönderiyor ve biz tanıtıyoruz. Go Turkiye şu anda dünyada en fazla takip edilen site. Sadece bununla kalmıyor. TV’de ve dijital mecralarda tanıtımlar yapıyoruz. THJY’nin uçtuğu her yeri destinasyon olarak görüyoruz. Bütün bunlara baktığımızda erken rezervasyonlar çok iyi görünüyor. Son varyantın tavan yaptıktan sonra düşüşe geçmesini bekliyoruz. Onu atlattıktan sonra rezervasyonlar hızlancak. Ama geçen seneye göre çok fazla erken rezervasyon alıyoruz. Bazı pazarlarda yüzde 35, 65, 100 artış var erken rezervasyonlarda.” açıklamasında bulundu.

“İngiltere pazarından 2,5 milyon turist bekliyoruz”

Türkiye’nin 2022 sezonu için Polonya, Sırbistan, Romanya, Çekya gibi ülkeleri kendine hedef pazar olarak seçtiğini belirten pazarına da dikkat çekti., “2022’de pazarından 2,5 milyon ziyaretçi beklentimiz var. Orada mesela Türkiye 5 milyona bile çıkabilir. Çin, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerde potansiyel var ama bu pazarlarda sapma olabilir Ama onun dışındaki pazarlarda hedeflere çok hızlı yaklaşılabilir.” diye konuştu.