• 08 Temmuz 2022 00:37
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Başaran Ulusoy 14 Şubat’ta hakim önünde olacak

Bu haberi dinleyin
08 Temmuz 2022 Başaran Ulusoy 14 Şubat’ta hakim önünde olacak

TÜRSAB eski başkanı Başaran Ulusoy gecikmeli de olsa yargı önüne çıkıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçlarını Soruşturma Bürosu’nun Başaran Ulusoy’un TÜRSAB Başkanlığı dönemindeki kurumu zarara uğratan faaliyetleri ile ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamlaması üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcısı Halil İbrahim Kuş, hazırladığı iddianame ile açılan davanın ilk duruşması 14.Şubat 2023’te saat 09.35’te yapılacak.

Bu durumda Başaran Ulusoy, Sevgililer Günü’ne denk gelen 14 Şubat günü yargıç önünde olacak. 

2022/382 Esas no ile açılan dava kapsamında Başaran Ulusoy’a gönderilen çağrı kağıdında belirtilen gün İstanbul 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde olması istendi.

Dava görevi kötüye kullanmaktan

Cumhuriyet Savcısı Halil İbrahim Kuş’un hazırladığı iddianamede Başaran Ulusoy’un TÜRSAB Başkanlığı döneminde kurumu zarara uğratacak işlemlerde bulunduğu, kurumu şeffaf ve denetime açık bir şekilde yönetmeyerek zarara uğrattığı için Türk Ceza Kanunu 257/1, 53. Maddelerine göre cezalandırılması isteniyor.

Soruşturma kapsamında bilirkişiye hazırlatılan raporda saptanan usulsüzlükler ve bunların parasal değerleri tek tek sayıldıktan sonra şüphelilerin üzerine atılı suçtan dolayı eylemlerine uyan maddelerden cezalandırılmalarına karar verilmesi isteniyor

Dava dosyasında Başaran Ulusoy’un yönetimi dönemindeki yöneticilerden; Rıza Epikmen, Günnur Diker ve Feyyaz Yalçın da yer alıyor.

Ağır cezada yargılanmalı

Bu arada iddianamede cezalandırmanın "Memuriyet Görevinin Kötüye Kullanılması" hakkındaki TCK 257/1, 53. Maddeleri kapsamında yapılması isteniyor. Söz konusu ceza maddesi 6dan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Buna itiraz edileceği, bilirkişi raporu ile de saptanan suçların ağır cezada yargılanmayı gerektirdiği belirtiliyor.

600 milyon zararın cezası

Konu geçtiğimiz günlerde Serpil Yılmaz’ın Sözcü Gazetesi’ndeki köşesinde yer almıştı. ‘Kamuya verilen 600 milyon zararın "cezası" 2 yıl hapis’ başlıklı yazıda şöyle deniyordu:

Savcının TCK 257/1, 53. Maddeleri uyarınca 6dan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle açtığı dava, dosyadaki iddiaların ağırlığını karşılamıyor. İddianamede Ulusoy yönetiminin yol açtığı kamu zararı toplam 567 milyon 814 bin 997 TL olarak ifade ediliyor. 

Velev ki iddianamede isnat edilen suçların hepsi doğru; yaklaşık 600 milyon lira kamu zararı oluşturan en fazla 2 yıl hapis yatıp çıkacak.