• 05 Nisan 2021 00:50
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Biri iyi, biri kötü: Almanya’da aşı olan seyahat edecek, İngiltere’de vaka sayısına bakılacak

Bu haberi dinleyin
05 Nisan 2021 Biri iyi, biri kötü: Almanya’da aşı olan seyahat edecek, İngiltere’de vaka sayısına bakılacak

Yurtdışı seyahat konusunda verecekleri karar Türkiye’yi yakından ilgilendiren, iki kaynak pazarından bir iyi, bir kötü haber var.

Almanya’da hükümet, kamuoyu ve sektörden gelen baskılar üzerine yurtdışı seyahatlerini Türkiye dahil serbest bırakmaya hazırlanırken,’de hükümet seyahate gidilebilecek ülkeleri vaka sayısına göre belirleyecek.’den yurtdışına gidilebilecek ülkelerin üç grupta toplanacağı plan uygulanırsa Türkiye vaka sayısı artan ülkeler arasında yer alacak.

Aşı olanlar Türkiye dahil seyahate çıkabilecek

Almanya ise, 2. doz aşısını yaptıran ve Aşı Pasaportu’na işletenlere, aşıdan 15 gün geçtikten sonra seyahat özgürlüğü getiriyor. 

Ali Gülen’in Sözcü Gazetesi’ndeki haberine göre’da şu anda yaklaşık 4.5 milyon kişi, ikinci doz aşısını almış durumda. Aşı ve toplum sağlığı ile ilgili süreci yürüten Robert Koch Enstitüsü, “İkinci dozu almış kişilerin 15. günden sonra artık test ve karantina yükümlülüğüne gerek olmayacağını” belirten bir rapor hazırladı.

Bu da corona virüsü aşısıa, “aşı pasaportu ile” seyahat özgürlüğü getirdi.

Test ve karantinaya son

Aşılanmış kişilerin virüs bulaşma riskinin ikinci haftadan sonra artık daha düşük olduğunu belirleyen bu rapor Sağlıklığı’na sunuldu. Cumartesi günü öğleden sonra da Eyalet Sağlıklıkları’na iletildi. Rapor, aşılanmış kişilerin “test- karantina konseptinden çıkarılabileceğini” öngörüyor.

Aşı pasaportu olana seyahat serbest

Bu raporu ülkenin popüler gazetelerinden Bild am Sonntag'a değerlendiren Sağlıkı Jens Spahn, aşılanmış kişilere, “Ellerindeki aşı pasaportu ile Akdeniz ve ülke içi seyahat” sözü verdi.

Spahn, “Her iki doz aşısını olmuş kişiler, gelecekte otomatikman negatif test sonucu almış kişiler sayılacak. Şimdi bu bilgileri eyaletler ile birlikte yürürlüğe koyacağız” dedi.

Aşılanmış kişiler, ellerindeki aşı pasaportunu göstererek,'ya, dışı ülkelere veya AB üyesi ülkelere gidip gelebilecek.

Aynı şekilde, oteller ve alışveriş merkezleri ve işletmeler ile diğer “test mecburiyeti arayan” alan ve etkinlikler de, aşı pasaportuna sahip olanlara serbest olacak.

Aşılanmayanlar ise, özellikle risk bölgelerine giderken ve gelirken test yaptıracak ve yine karantina yükümlülüğe devam edecek. Yani aşılanmış olan, Türkiye'ye “testsiz ve karantinasız” gidebilecek.

İngiltere’de bugün açıklama yapılacak

İngiltere’nin serbest bırakacağı yurtdışı seyahatler ile ilgili olarak bugün açıklama yapması bekleniyor.

İngiltere'de yayımlanan Times Gazetesi, hükümetin uluslararası seyahatte ülkeleri kırmızı, sarı ve yeşil gruplaraıracağını yazdı. Times'ın haberine göre kırmızı ülkelere seyahat yasaklanacak, sarı ülkelerden gelenler karantinaya girecek, yeşil ülkelerden dönenlere ise karantina zorunluluğu olmayacak.

Ülke adı vermeyecek ama..

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un bugün hangi ülkelerin hangi kategoriye gireceğini belirleyecek kriterleri açıklaması bekleniyor.

Johnson'ın yapacağı açıklamada herhangi bir ülke adı vermeyeceği ancak yüksek aşılama oranlarını yakalayan ve kaygı yaratan varyant bildirmeyen ülkelerin gidilebilecek ilk ülkeler olacağı belirtiliyor.