• 15 Ocak 2021 23:28
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Brexit’in çalışanlara faturası: Tur operatörleri AB’deki 25 bin İngiliz'i artık çalıştıramayacak

Bu haberi dinleyin
15 Ocak 2021 Brexit’in çalışanlara faturası: Tur operatörleri AB’deki 25 bin İngiliz'i artık çalıştıramayacak

Tur operatörleri, Brexit’ten sonra mevsimlik çalışanler için AB’den özel izin talep ediyor.

Avrupa’nın bir çok ülkesinde sektöründe çalışan 25 bin’in çalışma izinleri artık geçersiz.

31 Aralık 2020 itibariyle, Birleşik Krallık vatandaşları artık bir tatil köyünde ön büro müdürü, animatör, otel rehberi, tur operatörü temsilcisi olarak Avrupa ülkelerinde otomatik olarak çalışma hakkına sahip değiller.

Göçmen vizesi gerekecek

AB sınırları içinde çalışmak üzereleri işe almak isteyen tur operatörleri veya otellerin hem iş hem de göçmen vizesi için başvurmaları gerekecek.

2019'da, sadece tur operatörleri tarafından değişik işler için 25.000’iı içinde mevsimlik eleman olarak çalıştırılıyordu.

Yerli eleman mı mevsimlik mi

Şimdi tur operatörleri karar vermek durumunda. Yerli eleman mı, yoksa mevsimlik gençleri mi?

AB sınırları içindeki programlarını yürütmek için genç işçilere bel bağlayan tur operatörleri zor durumda. Eğer yerlileri işe almaya zorlanırlarsa tatil maliyetlerinin artacağı söyleniyor.

Mevsimlik çalışan bulmak zorlaşacak

İşletme sahiplerirıca,'den gelen mevsimlik işçilerin yaptıkları işleri üstlenecek kadar yerli bulmanın zor olacağını söylüyorlar.

Çalışan işsizlik, işveren ek maliyet

Bunun yanındarıcacesi akıcı olan iş gücüne ulaşmanın zor ve pahalı olduğu, bununda ek masraf olarak tatil fiyatlarına yansıyacağı konuşuluyor.

Tur operatörlerinin Avrupa hükümetlerini ikna edip genç gençlerinin yurtdışında çalışabilmesi için ‘gençlik hareketi programı’ gibi özel izinler için lobi faaliyetlerine başlayacakları bildirildi. (Tourexpi)