• 14 Ocak 2022 08:47
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Çalışanlar işini, işletmeler kalifiye elemanları yitiriyor. Büyüyen sorun küresel bir hal aldı

Bu haberi dinleyin
14 Ocak 2022 Çalışanlar işini, işletmeler kalifiye elemanları yitiriyor. Büyüyen sorun küresel bir hal aldı

Pandemi (Küresel salgın) nedeniyle çalışanlar işini yitirirken işletmeler de kalifiye eleman bulamıyor. Avrupa ülkeleri geneline yayılan kalifiye eleman açığının küresel sorun haline geldiği belirtiliyor.

Dünya Seyahat ve Konseyi (WTTC) ve Oxford Economics’in birlikte yaptığı çalışmada, iş kayıpları ve kalifiye eleman açığının küresel sorun haline geldiği belirtiliyor. hükümeti Koordinatörü Müller konu önceliklerimizden diyor.

Büyüyen sorun küreselleşti

Dünya Gazetesi Seyahat Endüstrisi sayfasındaki habere göre sorun turist gönderen ve turist alan ülkelerde, örneğin ve’da da yaşanan sorun büyüyor.

Sektör temsilcileri kalifiye işçi sıkıntısının bu yıl daha da büyüyerek önemli sorun olacağını söylüyor.

İspanya’da kayıp yüzde 19

İspanya’da 2020 yılında sektörde  doğrudan istihdamda yüzde 19 oranında  bir azalma meydana geldiği, bunun 202.000 kişiye karşılık geldiği 2022’de sayının daha da artacağından endişe edildiğine dikkat çekiliyor.

WTTC raporu

Bu arada Dünya Seyahat ve Konseyi (WTTC) ile Oxford Economics’in birlikte yaptığı; ABD ve,, Fransa, İtalya ve Portekiz ile Seyahat endüstrisinin diğer büyük pazarlarında meydana gelen iş kayıpları ve doğan kalifiye eleman açığı çalışmasının sonuçları rapor halinde yayınlandı.

Raporda şöyle deniyor:

“COVID-19'un seyahat endüstrisi üzerindeki yıkıcı etkisi küresel çapta 62 milyon iş kaybıyla ortaya çıktı.

Bu, küresel bir trend. Amerika, Fransa, İtalya,, ve Portekiz gibi turist kabul eden destinasyonlarda önemli bir personel sıkıntısı yaşanıyor. Bazı ülkeler proaktif önlemleri ile risk altındaki milyonlarca kişinin geçimi sürdürmesini sağladı.

Almanya’da hükümetin öncelikli konusu

Almanya’da kurulan yeni koalisyon hükümetinde ülkedelığı konumundaki Meclis (Bundestag)’da Koordinatörü görevine getirilen Yeşiller Partisi üyesi Claudia Müller, yaptığı açıklamadade öncelik verecekleri konulardan birinin de her alanda yaşanan kalifiye eleman açığı sorunu olacağını söyledi.

Claudia Müller konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Pandeminin bu alanlarda beceri ve işgücü sıkıntısını önemli ölçüde artırdığını gördük.

Turizmde 50 bin açık

Ciddi bir tersine göç oldu. Sektörde çalışan sayısı 2019'a göre yüzde 17 azaldı. Ekim 2021 itibariyle işletmelerinin İş Kurumu'na yaptıkları talebe göre 50 bine yakın kalifiye eleman açığı var. Sektör dışına çıkan profesyonellerin hepsinin geri gelmesi beklenmiyor. Hizmet sektörü insana dayalı bir sektördür. Bu nedenle istihdam açığı önemli bir sorundur. Bununla yakından ilgileneceğiz.”

Rusya’da da sorun yaşanıyor 

Kalifiye eleman sorunu’da da yaşanıyor.

Rusya Devlet İstatistik Servisi (Rosstat) verilerine göre pandemi (Küresel salgın)’ın etkilerinin azalması sonrası ekonomik aktivitedeki artış, iş gücü açığını da beraberinde getirdi. İnşaattan tarıma pek çok sektör büyümek istiyor ama pandemi döneminde ülkelerine dönen BDT cumhuriyetlerinden milyonlarca göçmen geri dönmediği için eleman bulunamıyor. 

Ülkelerdedeki iş kaybı 

 

Turizmde çalışan 

İşini yitiren   

Kayıp 

oranı

 

sayısı (Bin kişi)

Kişi sayısı  (Bin)

(Yüzde)

ABD

6.565

690

11 (9'da 1)

İtalya 

1.798

263

15 (7'de 1)

İngiltere

1.676

205

12 (8'de 1)

Fransa 

1.454

219

15 (7'de 1)

İspanya 

1.047

202

  19 (11'de1)

Portekiz 

475

85

18 (6'da 1)

Kaynak: WTTC ve Oxford Economics