• 27 Mayıs 2022 00:46
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Davos zirvesine sunulan rapor: “Turizmin kalkınmadaki rolü artacak”

Bu haberi dinleyin
27 Mayıs 2022 Davos zirvesine sunulan rapor: “Turizmin kalkınmadaki rolü artacak”

Davos Zirvesi’ni düzenleyen Dünya Ekonomik Forumu (WEF)’in Euromonitor International işbirliği ile Davos Zirvesi için hazırlanıp dağıtılan raporda ele alındı.

Pandemi nedeniyle iki yıl ara verildikten sonra bu yıl toplanan Davos Zirvesi’nde açıklanan rapordae yalnız ziyaretçi sayısı ve elde edilen gelir açısından bakılmaması gerektiğine işaret edilerek seyahat endüstrisinin ülkelerin gelişme ve kalkınmasındaki rolünün de önemli olduğu belirtiliyor

Dünya Gazetesi Seyahat Endüstrisi sayfasındaki haberde rapor kapsamında seyahat endüstrisinin ülkelerin sosyal gelişme ve kalkınmalarındaki rolünü ölçen 117 ülkeyi verilerden oluşturulan kapsayan Tourism Development Index’inin de yer aldığı belirtiliyor.

WEF’in 15 yıldan beri iki yılda bir Seyahat ve Rekabet Edebilirlik Endeksi (TTCI) adıyla yayınladığı çalışma bu yıl Seyahat ve Gelişim Endeksi ( TTDI) adıyla yayınlandı.

5 Başlık 112 konuda 117 ülkenin durumu

Beş ana başlık altında 112 konu ve alan ile ilgili verilerden oluşturulan TTDI endeksi seyahat endüstrisinin uzun vadeli büyümesini sürdürülebilir ve esnek bir şekilde geliştirme çabalarını desteklemek için her ülkenin güçlü yönleri ve kalkınma alanları hakkında bilgiler sağlıyor. Bu özelliği ile endeks yerel, ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde uygun politika ve eylemleri formüle etmek için çok paydaşlı diyalog için zemin hazırlıyor.

Seyahat endüstrisinin küresel kalkınmadaki rolü

Çalışma ile ilgili bilgi veren Euromonitor Uluslararası Kalkınma Küresel Direktörü Stefan Medina şunları söylüyor:

“Pandemi ve etkisi, seyahat endüstrisi sektörünün küresel bağlantı ve kalkınmadaki hayati rolünün gösterdi. Bu nedenle, önümüzdeki yıllarda seyahat endüstrisi paydaşlarının sektörü daha kapsayıcı, sürdürülebilir ve dayanıklı hale getirecek stratejiler geliştirmesi çok önemli olacaktır.”

Geniş yelpazede işbirliği

“Çalışmanın 2021 sonuçlarının ortaya koyduğu gibi, bu tür herhangi bir girişim kapsamlı ve bütünsel bir yaklaşım gerektirecektir. Daha iyi bir seyahat endüstrisi ekonomisi yaratmak, yalnızca altyapıyı geliştirmek veya uygun fiyatlandırma sunmakla ilgili değildir.nı zamanda daha iyi sağlık ve hijyen koşulları yaratmayı, doğal kaynakların korunmasını ve sektörün bağlı olduğu işgücünün eğitim ve sosyal korumaya erişimini sağlamayı da içerir. Bu, sektör ve sektör dışı iş, işveren ve çalışanlar, ve sağlıklıklarından yerel yönetimlere, çevre ve koruma grupları ve uluslararası kuruluşlara kadar çeşitli devlet kurumlarının aktif katılımını ve koordinasyonunu gerektirmektedir. Pandemi süresince, genellikle koordine olmayan seyahat kısıtlamaları ve sağlık protokolleri, bu tür bir işbirliğinin zorluğunu ve gerekliliğini ortaya çıkardı.

Giderek karmaşıklaşan ve teknolojinin etkin hale geldiği bir ortamda, gelişen ekonomilerin, çalışanların ve KOBİ'lerin geride bırakılmamasının sağlanması hayati önem taşıyacak.”

Zor ama mümkün

Bunlar zor olsa da, seyahat endüstrisi sektörünün son birkaç yılda gösterdiği esneklik ve adaptasyon, sektör paydaşlarının durumaak uydurabilecek kapasitede olduğunu da gösteriyor.

Strateji ve uygulama

Bu çalışma seyahat endüstrisinin sürdürülebilir ve esnek gelişimini sağlayan, bir ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan bir dizi faktör ve politikayı ölçüyor.

Çalışmanı zamanda seyahat endüstrisinin ekonomik kalkınmanın merkezinde olmasını sağlayan seyahat ve gelişimi ve ülkelerin bu alandaki rekabet edebilirliklerini ölçüyor.

Çalışma pandemi döneminde yaşanan olayları ve bunların seyahat endüstrisine etkilerini de dikkate eklenen başlıklar ile içerik yönünden genişletildi, Dolayısıyla bunlarda dikkate alınarak çalışmanın adı da değiştirildi.

Yeni adıyla TTDI çalışması seyahat endüstrisinin daha geniş ekonomik ve sosyal kalkınmadaki rolüne daha fazla odaklanılması, bu amaçla hazırlanacak strateji için geniş bir veri tabanı sağlıyor.

Seyahat ve Gelişim Endeksi’nde ilk 10

SıraÜlkePuan
1Japonya5,2
2İngiltere5,2
3İspanya5,2
4Fransa5,1
5Almanya5,1
6İsviçre5
7Avusturalya5
8İngltere5
9Singapur5
10İtalya4,9

 

T&T endeksinde Akdeniz’de hangi ülke kaçıncı sırada

 

 

SıraÜlkePuan
3İspanya5,2
4Fransa5,1
10İtalya4,9
28Yunanistan4,5
30G.Kıbrıs4,4
45Türkiye4,2
46Hırvatistan4,2
51Mısır4,2
71Fas3,8
80Tunus3,6