• 06 Ağustos 2022 23:33
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Doğalgaz krizi Avrupa’ya yayılıyor, kısıtlama ve önlemleri tartışılıyor

Bu haberi dinleyin
06 Ağustos 2022 Doğalgaz krizi Avrupa’ya yayılıyor, kısıtlama ve önlemleri tartışılıyor

Rusya Amerika ve AB’nin kendisine uyguladıkları yaptırımlara karşı elindeki doğalgaz silahını devreye sokmasıyla başta olmak üzere Avrupa ülkeleri kışın soğukta kalma ve sanayinin durması riski ile karşı karşıya geldi. 

Avrupa Birliği'nin aldığı tasarruf planı kapsamında ülkeler enerji kullanımını düşürmeye çalışırken Avrupa'nın en büyük ekonomisi ve en kalabalık nüfusu olan yeni bir sorunla karşı karşıya.

Avrupa ülkeleri AB nezdinde toplu ve tek tek soruna yönelik önlem ve kısıtlamalara giderken alınan kararlar tepki çekip tartışılıyor.

Almanya : Milyonlarca ev soğukta kalabilir...

Konuyla ilgili aldığı tasarruf planları ile adından söz ettiren, şimdi yeni bir tehlike ile daha karşı karşıya. Alman yetkililerin önlem almak için çabaladığı senaryo gerçek olursa bu kış milyonlarca ev soğukta kalabilir. 'Resesyonun eşiğinde' olduğu öne sürülen Alman ekonomisini bu kış çok zor günler bekliyor.

Alman Bild gazetesinde yer alan habere göre, Başbakanlık Dairesi Başkanı Wolfgang Schmidt'in eyalet başkanları ile yaptığı toplantıda boru hatları ile ilgili endişeler dile getirildi.

Avrupa ülkeleri arasında gaz kesintisine karşı en savunmasız ülke olarak görülüyor. Savaş öncesi dönemde gaz konusunda'ya bağımlı olan ülke savaş sonrası bile gaz ihtiyacının yüzde 35'ini'dan karşılıyordu.

Ekonomiı Robert Habeck, ek vergi kararının'nın neden olduğu krizin bir sonucu olduğunu belirtti ve "Atılması kolay bir adım değil ama özel konutlarda ve ekonomide  enerji arzını garanti altına almak için yapmamız gerekiyordu" dedi.

Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) verilerine göre, Alman ekonomisi temmuzında kötüleşti. Ifo Başkanı Clemens Fuest, “Almanya resesyonun eşiğinde. Yüksek enerji fiyatları ve gaz kıtlığı tehdidi ekonomiyi olumsuz etkiliyor” dedi.

1950'lerden bu yana yaşanan en büyük yaşam maliyeti krizi

Enerji maliyetlerinin artması ile sıkıntı yaşan bir diğer ülke olan yaşanan olayları '1950'lerden bu yana yaşanan en büyük yaşam maliyeti krizi' olarak değerlendiriyor.

İngiliz haneleri bu yıl, gıda, enerji faturaları ve ödemelerinde 6 bin sterlinlik bir artışla karşı karşıya. Söz konusu rakamın daha büyük evleri olanlar için daha fazla olması bekleniyor.