• 13 Ağustos 2021 01:13
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

"Eksik Veri" Türkiye'ye turizmde 500 Milyon Sterlin Kaybettirecek"

Bu haberi dinleyin
13 Ağustos 2021 "Eksik Veri" Türkiye'ye turizmde 500 Milyon Sterlin Kaybettirecek"

Seyahat listesini üç haftada bir güncelleyen Türkiye’yi "Kırmızı Liste"de tutmaya devam ediyor.’nin "Eksik veri" sağlanıyor gerekçesine dayandırdığı bu kararının Türkiye’yede 500 milyon Sterlin kaybettireceği belirtiliyor.

İngiltere Ulaştırmaı Grant Shapps, ITV televizyonunda Türkiye’nin kırmızı listede tutulmasının nedenlerini açıklarken, Türkiye’nin GISAID adlı uluslararası veri platformuna, ülkedeki varyant bilgilerini gerektiği şekilde girmediğini söylemişti.

Ulaştırmaı Grant Shapp’ın referans olarak gösterdiği Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data (GISAID), Türkçe adıyla “Grip Virüsü Verilerini Küresel Paylaşma Girişimi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, salgında üstlendiği rol açısından ‘çığır açan bir kurum’ şeklinde nitelendiriliyor.

Merkezi’da bulunan bağımsız bilimsel kuruluş, kurumsal web sitesinde, bu girişimin 2006’daki kuş gribi salgınında, ortaya çıkan bilgi paylaşımı ihtiyacından doğduğunu yazıyor. Bugünlerde ise Corona virüsünün hangi ülkede, hangi varyantının olduğunu takip etmek için herkese açık ‘temel kaynak’ olarak kullanıldığı belirtiliyor.

Türkiye’nin veri bildirimi eksikliği nedeniyle’nin kırmızı listesinde yer alması hakkında Amerika’nın Sesi Radyosu (VOA) Türkçe’de yer alan haberde bu kararın Türkiye’yi 500 milyon sterlinlik geliri kaybına uğratacağı belirtiliyor.

“İngiliz haklı”

Konuyla ilgili olarak VOA’ya konuşan’deki Türk Seyahatleri Birliği Başkanı Engin Sertoğlu, 4 Ağustos günü yapılan değerlendirmede, Türkiye’nin şartlı da olsa seyahat edilebilir ülkeler arasında yeralmasını beklerken ‘kırmızı listeye’ alınmış olmasını hayretle karşıladığını ve bugüne kadar hiç düşünmediği halde,’nin bu kararı "politik ve ekonomik kaygılarla" aldığına inanmaya başladığını ancak yanıldığını söyledi. 

Ancak Türk tarafının da veri paylaşımında eksiklikleri olduğunu kaydeden Sertoğlu “bilgisayar başına geçipın söylediklerinin doğruluğunu araştırdım, bulduğum sonuçları haklı çıkardı” diye konuştu.

“Veriler inandırıcı değil”

Platformdaki veri tablolarının, salgın hastalık uzmanı olmayı gerektirmeyecek kadar açık olduğunu belirten Sertoğlu, 600 bin nüfuslu Lüksemburg’un girdiği Delta varyantı vaka sayısının 780 iken Türkiye’de sadece 724 vaka olmasının da inandırıcı olmadığını söyledi. “İngiltere’den gelecek turiste muhtaç çok sayıda işletme, otel varken; veri girişinin en son 15 Temmuz’da yapılmış olmasını ise ‘ihmal’ olarak niteledi.

“Veriler düzeltilmezse”

Sertoğlu, Temmuz ve Ağustos sezonu kaybının Türkine en az 500 milyon sterlin olarak yansıyacağını söyledi. Fethiye, Dalaman, gibi tatil yerlerinde, müşterisinin yüzde 60’ı turist olanlar arasında, bu kaybın daha da ağır hissedileceğini söyledi.

İngiltere’nin, Ağustosı sonunda yeniden listeyi güncellemesini bekleyen Sertoğlu, “Bu kez de veriler gerektiği gibi girilmezse 2022 yazının da kayıp bir yıl olmasından” endişe ediyor.