• 16 Eylül 2021 09:57
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Fotoğraflarıyla turizmin hafızası ‘Halil abi' aramızdan ayrıldı

Bu haberi dinleyin
16 Eylül 2021 Fotoğraflarıyla turizmin hafızası ‘Halil abi' aramızdan ayrıldı

Yaşamının 50 yılında boynunda, elinde eksik etmediği fotoğraf makinesiyle Türkini fotoğraflayan,in fotoğraflarıyla belleği olan Halil Tuncer yaşamını yitirdi.

Halil Tuncer yaklaşık 3 yıldan beri kanser tedavisi görüyordu. 

Halil Tuncer “Turizm sevmeden yapılamaz. Ben 80 yıllık yaşamımda hala diyorum. Ülke ülke, dağ tepe dolaşıyorum ve Türkiye’yi dünyaya fotoğraflarımla tanıtıyorum. Fotoğraflarımla Türkiye’ninini tanıtmak benim yaşam şeklimdir. Ölene kadar ise Türkiye’yi tanıtmak için yaşayacağım” diyordu.

Ailesi Halil Tuncer’in Balıkesir Burhaniye’ye götürüleceğini ve orada yapılacak törenden sonra toprağa verileceğini bildirdi.

Halil Tuncer kimdir

Amasya'da 1939 yılında doğdu. Küçük yaşta anne- babasını kaybetti. İkisi kızı ikisi erkek dört kardeşi olan Tuncer'i Yüzbaşı amcası okuttu. Amcasının tayin yeri değiştikçe, Tuncer'in okulu da değişti. 1948'de İstanbul'da başlayan ilkokul serüveni, Amasya, Diyarbakır ve Kayseri'de devam etti.

Halil Tuncer’in gezgin yaşamı çocukluğunda başladı. Ailesiyle birlikte çeşitli illerde ilkokulu ve ortaokulu okudu. Bir öğretmeninin tavsiyesiyle fotoğraf makinesi aldı ve bir daha bırakmadı.

Sivas'ta ortaokul öğrencisiyken fotoğraf çekmeye sevdalandı. Eline geçen parayla 6- 9'luk Kodak makinesini alıp, okuldakilerin fotoğraflarını çekerek harçlığını çıkarmış. İstanbul'da Kabataş Lisesi'ne yazıldığında da okul fotoğrafçısı gibi çalışarak kendi yağıyla kavruldu. 1970'te Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) Türkiye'nin turistik merkezlerinin fotoğraflarını çekmeye başladı. Nemrut'un ilk fotoğraflarını 1971'de çekti.

1993 yılında çektiği Nemrut fotoğrafı, Danimarka'da 69 ülkenin katıldığı Fotoğrafları Yarışmasında Tuncer'e dünya ikinciliği kazandırdı. Tuncer, ABD, Küba, Avrupa'da 15'i aşkın ülke,, Malezya ve'de kişisel fotoğraf sergileri açtı.

Velisi, Celal Bayar’ın kızı oldu

Daha sonra İstanbul’a geldiğinde Kabataş Lisesi’ne zamanın Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın kızı Nilüfer Gürsoy’un velisi olması sayesinde kaydoldu. Kabataş Lisesi’nde başlayan İstanbul yaşamında Türkiye’nin iş, siyaset, sanat, kültür ve camiasının önemli isimleriyle 50 yılı aşkın birlikte oldu. Her etkinlikte, her toplantıda yer aldı ve yaşamı fotoğrafladı.

Cumhurbaşkanları şaka yapardı

Rahmetli Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Turgut Özal bile Halil Tuncer’i tanır, herkesin yaptığı espriyi yaparak “Halil makinende film var mı?” diye takılırlardı.

O zamanlar Halil film parası olursa makinesine takar, olmayınca ise insanları kırmamak için deklanşöre boşa basar insanları mutlu ederdi. Daha sonra dijital makine çıkınca bu sorun ortadan kalktı ve çektiği fotoğrafları CD’lere çekmeye başladı. Halil Tuncer’in yılların birikimi olan fotoğraf arşiviyle sergiler açtı.

Dünya ikincisi oldu

“Fotoğraflarla Türkiye” adıyla ile ABD, Küba,, Malezya, ile Avrupa’da olmak üzere dünyada 22 ülkede Türkiye’nin tanıtımını yapan sergiler açtı. Halil Tuncer, Nemrut dağının fotoğraflarını 1971’de ilk çeken fotoğrafçı  oldu. 1993 yılında Kültür velığı’nın katıldığı poster yarışmasında Halil Tuncer’in çektiği Nemrut Dağı fotoğrafı Danimarka’da 69 ülkenin katıldığı Posterleri Yarışmasında Tuncer’e dünya ikinciliği kazandırdı

Halil Tuncer son olarak Norveç, Oslo'da Dışişlerilığı ve Norveç Türk Kadınlar Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Fotoğraflarla Türkiye” sergisinde Urfa Göbeklitepe’yi öne çıkarmıştı. Halil Tuncer’in bu gayreti nedeniyle kendisine teşekkür plaketi verilmişti.

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz