• 20 Ağustos 2022 10:27
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Güngör Uras ‘Ayşe Teyze’nin İzinde' paneliyle anıldı

Bu haberi dinleyin
20 Ağustos 2022 Güngör Uras ‘Ayşe Teyze’nin İzinde' paneliyle anıldı

Ekonomist, gazeteci yazar sektörüne katkılarıyla bilinen, dostu Prof. Dr. Tevfik Güngör Uras aramızdanrılışının dördüncü yılında İSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen, Güngör Uras’ın yazılarının kahramanlarından ‘Ayşe Teyze'nin İzinde panelinde anıldı.

Uras’ın NTV’de birlikte program yaptığı Berfu Güven ve Dünya Gazetesi’nden Servet Yıldırım’ın moderatörlüğünde Ege Cansen ile Mahfi Eğilmez’in konuşmacı olduğu panelde 'Türkiye Ekonomisine Bakış' konuşuldu.
Anma toplantısına ailesi, sevenleri ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Panelde konuşan Ege Cansen ve Mahfi Eğilmez'in son dönemin en çok tartışılan finansmana erişim konusundaki tespitleri dikkat çekti.

Finansmana erişim, sanayicinin son dönemde en fazla şikayet ettiği konu. Söz konusu tartışma, İSO’da düzenlenen Güngör Uras’ı anma etkinliğinde de gündeme geldi.

Ege Cansen: Sanayici her zaman finansmana erişimde zorluk çekmeli

Finansmana erişim konusunda sanayicinin gösterdiği tepkiyi doğru bulmadığını kaydeden iktisatçı yazar Ege Cansen,  “Futbol oynanıyor. Sahada 22 futbolcu ve bir top var. Oyuncular diyor ki tek top var, bir türlü topla buluşamıyoruz. Tek topla oynanmaz, çok topla oynayalım… Ama oyunun aslı bu; topu kapma oyunu. Sizler de finansmana zor ulaşacaksınız. Çok kolay ulaşırsanız bu bir oyun olmaz. Çok yanlış bir şeyden şikayet ediyorsunuz. Kıt olacak ki, en verimli olan kullanacak. Her önüne gelene para mı dağıtılacak. Sanayici her zaman finansmana erişimde zorluk çekmelidir ki, kasları güçlensin rekabet artsın” ifadelerini kullandı.

Mahfi Eğilmez: Yüzde 50 faizle bedava

Ekonomist Mahfi Eğilmez ise reel sektörün "kredi faizleri çok yüksek" şikayetlerinin faiz sisteminin yanlışlığından kaynaklandığını söyledi. Eğilmez, şu değerlendirmede bulundu: “Merkez Bankası yüzde 13 faizle bankaları fonluyor. Bankalar mevduata yüzde 17 faiz veriyor, yüzde 40-50 ile de kullandırıyor. Sizler buna bakarak bir haksızlık olduğunu söylüyorsunuz. Ben de diyorum ki; resmi enflasyonun yüzde 80 olduğu yerde yüzde 50 faizi bedavadır. Normalde faizin yüzde 85’lere çıkması lazım. Zaten öyle de oluyor. Üstü kapalı faiz. KKM olarak uygulanan yerde faiz yüzde 81. Adına faiz demeyin, ne derseniz deyin. Aslında sistemin geneli yanlış. Faizler niye buralarda… Çözmemiz gereken sorun bu" yorumunu yaptı.