• 21 Şubat 2021 21:41
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Havayolları: Bize de Force Majeure uygulansın

Bu haberi dinleyin
21 Şubat 2021 Havayolları: Bize de Force Majeure uygulansın

 

Havayolu şirketleri havaalanlarının borçlarının ertelenmesine gerekçe gösterilen ‘Force Majeure' (Mücbir sebep)in kendilerine de uygulanmasını istiyor.

Havayolu şirketleri, TAV Havalimanları Holding işlettiği havalimanlarının kira ödemelerinin ötelenmesi için mal sahibi DHMİ'ye yaptığı başvuruya verilen yanıtta pandemi kaynaklı seyahat kısıtlamalarının yarattığı Mücbir Sebep (Force Majeure) koşulları nedeni ile başvurularının değerlendirildiği ve Türkiye'de işlettiği; Antalya, Ankara, Gazipaşa-Alanya, İzmir ve Milas-Bodrum havalimanlarının işletme hakkı sürelerinin ikişer yıl uzatılmasına karar verildiği belirtildi.

Benzer biçimde İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA’nın da kira ertelenmesi talebi kabul edildi.

DHMİ, İGA’nın yıllık kirası 1 milyar 045 milyon Avro olan ve ilk iki yıl ödemesi de 2019 yılında ihale süresinin bitim tarihi olan 2043'e erteledi.

Ertelemelerin TAV ve İGA gibi Dalaman Havalimanı'nı işleten YDA Gurup, Kütahya Zafer Havalimanı'nı işleten IC İÇTAŞ ve İstanbul Sabiha Gökçen’i işleten Malezya Airports Holding Berhad (MAHB)’a da uygulanması bekleniyor.

Türkiye Özel Sektör İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) sektöre 20 milyon sağlanması konusunda Cumhurbaşkanı, Maliye ve ilgili diğerlarla görüşmüştü, ancak aradan uzun süre geçmesine rağmen bu konuda bir gelişme olmadı.

6’sı yolcu, 3'ü kargo taşıyan 9şirketi ‘Mücbir Sebep’ (Force Majeure) koşullarının kendileri için de geçerli olduğunu belirterek, kira indiriminden çok desteği sağlanmasını istiyor.