• 08 Mayıs 2022 23:16
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

‘Herşey dahil’ belgesel film oldu

Bu haberi dinleyin
08 Mayıs 2022 ‘Herşey dahil’ belgesel film oldu

Turizm ile ilgili en çok tartışılan konulardan biri olan ‘Herşey dahil’ sistemi film konusu oldu.

Volkan Üce’nin “Otel Hayaletleri: Her Şey Dahil” adıyla yaptığı belgesel, film gösterim kanalı Mubi’de gösterimde.

Filmdeturizm sektörünün çarkları içinde sıkışan iki gencin öyküsü herşey dahil sistemi üzerinden anlatılıyor.

İstanbul Film Festivali'nden mansiyon ödülü alan belgeselde herşey dahil sistemi uygulayan bir otelde çalışmaya gelen iki genç üzerinden her şey dahil sisteminin görünmeyen yanları anlatılıyor. Otelin personel şefinin sıra halindeki çalışanlara neler yapması, nasıl davranması gerektiği konusunda verdiği direktifler ile başlıyor.

Filmin iki kahramanından Hakan, 25 yaşında, 12 çocuklu bir ailenin ferdi. Maddi olanaksızlıklar nedeniyle okulu bırakmış ve sosyal kaygısını yenebilmek, dil öğrenebilmek için otelde cankurtaran olarak işe başlıyor. 

Felsefe okumaya devam etmek isteyen Hakan, idolü kabul ettiği Dostoyevski ve Puşkin üzerine turistlerle konuşmaya çabalarken ve kur krizi yüzünden buharlaşan yurtdışı hayalleriyle her gün biraz daha "kaybolurken" ekonomik koşulların gençlerde yarattığı yıkımın simgesi olarak anlatılıyor.

Diğer kahraman İsmail daha küçük, 18 yaşında ve ailesine destek olabilmek için kuaförlüğü bırakıp otel mutfağında sıfırdan öğreniyor her şeyi.

İsmail, hayran gözlerle baktığı turistler kendisine iyi davrandığı için zamanla onları daha üstün, geldiği yerdeki insanları ise basit bulmaya başladığında masumiyetini kaybediyor ve parçası olduğu organizmayı kanıksama başlıyor. 

Başak Bıçak, Cumhuriyet Gazetesi’nin Pazar Eki’nde film ile ilgili yazısında şöyle diyor: “Her Şey Dahil, kuşkusuz naif kahramanlarını onlara en yakışan dille, yalın bir üslupla sembolikleştiren bir belgesel, tıpkı kahramanları gibi sıradanlığın çekiciliğini kullanmakta marifetli...