• 09 Temmuz 2021 00:58
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İflaslara karşı 750 milyon Avroluk Seyahat Sigorta Fonu kuruldu

Bu haberi dinleyin
09 Temmuz 2021 İflaslara karşı 750 milyon Avroluk Seyahat Sigorta Fonu kuruldu

Pandemi nedeniyle seyahat endüstrisinde zor durumda kalan firmaların iflası, getirilen önlemler ile ertelendi Ancak önümüzdeki dönemde sektörün her alanında çok sayıda şirketin iflas etmesi kaçınılmaz. Kamu yönetimi buna yönelik önlem alıp yasal düzenlemeler yapıyor.

Bu kapsamda olası iflaslardan tüketicinin korunması amacıyla’da uzun süreden beri tartışılan seyahat sigorta fonu ile ilgili düzenlemeler yapıldı. Seyahat Sigorta Fonu’nda yapılan düzenlemeler 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi.

Dünya Gazetesi’nin Seyahat Edüstrisi sayfasındaki haberde şöyle deniyor:

Fon, 2026 sonuna kadar 750 milyon Avro'luk sermayeli bir limited şirket (GmbH) şeklinde çalışacak.

Fon’un sermayesi seyahat sağlayıcılarının yapmayı öngördükleri iş hacmi oranında ödeyecekleri teminatlardan sağlanacak.

Tüketici koruması artırıldı

Seyahat Sigorta Fonu ile ilgili yasada değişiklik yapılması Thomas Cook’un Eylül 2019’da iflası ile gündeme geldi. Konuyla ilgili çalışmalar devam ederkenvirüs salgınının da patlak vermesi ile çalışma kapsamı genişletilerek yürütüldü.

Yasada yapılan değişikliklerde Thomas Cook iflasında yaşanan teminatların yetersizliği yanında pandemi ortamında yaşanan tur iptali ve ertelemeleri ile ilgili düzenlemeler yer alıyor.

Yeni düzenlemede tur operatörünün iflası halinde tüketici ile birlikte seyahatlerine de ödeme yapılması isteniyor.

“Acenteler de korunsun”

DRV Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Bösl ve Başkan Yardımcısı Ralf Hieke, fon ile ilgili düzenlemede tüketicileri koruma yanında mağdur olan seyahatlerinin de haklarının korunması gerektiğini söylüyor.

DRV Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Bösl hasar durumunda, fonun yolcular ile birlikte mağdur olan seyahatlerine de yardım sağlanması gerektiğini belirterek, “Çünkü seyahatleri her zaman olduğu gibi olağanüstü durumlarda da süreçte önemli rol oynuyor” dedi. 

Değişiklik gereğinin Thomas Cook'un iflasından önce de gündemde olduğunu belirten Bösl şunları söyledi: “Seyahatleri olağan koşullarda olduğu gibi iflas ve ya başka olağanüstü durumlarda da önemli rol oynuyor. Müşteri karşılaştığı her sorun için tur operatöründen önce ilk temas noktası olan seyahatsiyle iletişime geçer.” 

Alman Tüketici Kuruluşları Federasyonu (VZBV) yöneticilerinden Felix Methmann, sistem değişikliğini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Fon’u kim yönetecek

Bu arada yeni düzenlemede Fon’un yönetiminde kimlerin olacağı ile henüz belli değil.

Aralarında Seyahatleri ve Birliği (DRV) Online Seyahatleri Birliği (VIR) ve Bağımsız Seyahatleri Derneği (ASR)’nin de olduğu sektör ile ilgili kuruluşlar fonu yönetmeye talip.

Federal Adaletlığı, fonun yönetimine talip olanların ağustos sonuna kadar başvurmasını istedi.