• 18 Temmuz 2022 21:30
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İki yılda 89 havayolu battı, 56 yeni havayolu kuruldu

Bu haberi dinleyin
18 Temmuz 2022 İki yılda 89 havayolu battı, 56 yeni havayolu kuruldu

Pandemi nedeniyle tarihinin en ağır krizini yaşayan sektöründe sorunlara her gün bir yenisi daha ekleniyor. 

Covid-19,endüstrisinde orantısız bir tahribata neden oldu. Pandemi öncesinde sektöründe başlayan şirket iflasları arttı. Bunu biriken sorunlarının çözümü için 'bağırsak temizleme’ olarak değerlendirenler de var

Dünya gazetesi seyahat endüstrisi sayfasında yer alan habere göre, pandeminin patlak verdiği 2020’den beri kamu yönetimlerinin sağladığı desteklere rağmen dünyanın her yerinde; Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika’da bir yandan havayolları ve havaalanları peş peşe iflas ederken bir yandan da yeni şirketler kuruluyor. 

Geçen yıl yaptığımız araştırmada dünya genelinde iflas eden ya da faaliyetini durduransayısı 42, yeni kurulanda 30’du. Bu yıl, 2022 haziran sonu itibariyle iflas eden ya da faaliyetini durduran89, yeni kurulansayısı 56 oldu.

Airorts Council Europe (ACI) Avrupa'daki çoğu bölgesel 740 havalimanından 193'ünün de iflas riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Dünyanın en eski ikincive Latin Amerika'nın en büyük ikincişirketi olan Avianca, iflas etti. Çok sayıda birleşme ve satın almalar oldu.

Pandemi döneminde yüzbinlerce çalışan işten çıkarıldı. İşler açıldığında bu kez uçaklarda pilottan kabin memuruna kadar, havalimanlarında güvenlik görevlisinden valiz yükleme görevlisine kadar çeşitli birimlerde gerekli hizmeti verecek personel yoktu. Bu nedenle birçok Avrupa ülkesinde havayolları binlerle ifade edilen uçuşlarını iptal etti. Personel yetersizliğinden havaalanlarında yaşanan kaos büyüyerek yayılıyor.

Neden

İflas ve batmalar yaşanırken yenilerin kurulmasında da, Air İtaly vb. örneklerde olduğu gibi bayrak taşıyıcının kamu desteğine rağmen kurtarılamayıp iflas edince yerine kurulanlar var. Bu arada örneğindeki turist taşımaya yönelik ucuzcukuruluşları da olurken,’da bir bölgedeki otellerşirketlerine bağımlılığı azaltmak için kendişirketlerini kurdu, ama o da bir yılını doldurmadan faaliyetini durdurdu. Türkiye’de yenikurma nedenlerinde biri’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle o ülkeye tescilli uçaklarını uçuramayan tur operatörlerinin Türkiye tescillikurmalarıdır.

Havacılıkta Türkiye’de durum

Havacılık sektörünün dünyada yaşanan gelişmelerinin benzeri Türkiye’de de yaşanıyor. Bir yandan şirketler iflas ederken  bir yandan da yeni havayolları kuruluyor.

Bu dönemde Türkiye’de iki havayolu, Atlas Global ve Onur Air iflas ederken dört yeni havayolu; Southwind, MGA, BBN, Anka kuruldu.

Bu arada Oti Holding’in’daki tur operatörü Coral’ın da diğer tur operatörleri Pegas ve Anex gibi’daki Royal Flight’tenrı Türkiye tescilli birkurması bekleniyor.