İngiltere’nin En Büyük Tur Operatörleri: 'Ara Sezon Talebinde Asıl Etken İklim Değil, Fiyat'
İngiltere’nin en büyük iki tur operatörünün yöneticileri, seyahat talebindeki ara sezon (ilkbahar-sonbahar) artışının iklim değişikliğinden ziyade maliyet ve tüketicilerin “fiyat/performans arayışı” ile bağlantılı olduğunu dile getirdi.
Yaz sıcaklıklarındaki artış, ara sezonlara (Mayıs, Haziran, Eylül gibi) olan ilginin nedenlerinden biri olarak gösterilse de, yöneticiler bunun belirleyici unsur olup olmadığından emin değil.
“İnsanlar güneşli ülkelere gitmek istiyor”
7 Ekim Salı günü Mayorka’da düzenlenen ABTA Konvansiyonu'nda konuşan Jet2holidays CEO’su Steve Heapy, ara sezonlara doğru "bazı kaymalar" olduğunu kabul etti ancak bunun iklimden mi yoksa fiyatlardan mı kaynaklandığının net olmadığını söyledi. Heapy, ara sezonların genellikle daha ucuz olduğunu vurguladı.
TUI UK ve İrlanda Genel Müdürü Neil Swanson da aynı oturumda konuşarak, şu an için rezervasyon alışkanlıklarında büyük bir değişim görmediklerini, en yaygın değişimin ailelerin tatillerini yaz tatilini çevreleyen ara tatillere kaydırması olduğunu ifade etti.
Her iki yöneticinin açıklamaları, ABTA’nın son Holiday Habits (Tatil Alışkanlıkları) araştırmasının ardından geldi. Araştırma, paket turlara olan talebin hâlâ güçlü olduğunu ve ara sezonlara yönelik ilginin artış eğiliminde olduğunu gösteriyor.
Paket turlar hâlâ güçlü – özellikle çocuklu aileler ve gençlerde
ABTA’nın araştırmasına göre, son 12 ayda yurt dışına seyahat edenlerin %61’i paket tur satın aldı. Bu oran 2023 ile aynı ve 2024’e göre yalnızca 1 puanlık düşüş (%62).
Fakat bu oran bazı gruplarda çok daha yüksek:
5 yaş altı çocuklu ailelerin %78’i paket tur aldı
5 yaş üstü çocuklu ailelerde bu oran %70
18–24 yaş arası gençlerde, paket tur satın alma nedenlerinin başında "fiyat avantajı" geliyor. Bu yaş grubunun %47’si paketi bu yüzden tercih etti (geçen yıl bu oran %35’ti)
Genel olarak, paket tur rezervasyonu yapanların %43’ü “fiyat/performans” nedeniyle bu tercihi yaptığını belirtti. Bu oran geçen yıla göre hafif düşüş gösterse de (%44), 2023'e kıyasla artışta (%42).
Ara sezonlara ilgi artıyor – özellikle çocuksuz yetişkinlerde
ABTA’nın verileri, son yıllarda ara sezonlara doğru bir yönelme olduğunu gösteriyor:
Nisan ayında seyahat etmeyi planlayanların oranı: %15 (2 puan artış)
Haziran ayı: %18 (3 puan artış)
Eylül ayı: %17 (2 puan artış)
Bu eğilim özellikle çocuğu olmayan 45 yaş üstü yetişkinlerde daha belirgin. Bu grubun %22’si eylülde, %21’i ise mayısta seyahat etmeyi planlıyor. ABTA, bu tercihin daha serin ve kalabalık olmayan dönemlere yönelme isteğinden kaynaklandığını belirtiyor.
“İklim değişiyor ama insanlar hâlâ güneş istiyor”
Panel moderatörü Sky News’ten Jonathan Samuels, 2024 yazının Avrupa’nın ve dünyanın en sıcak yazı olduğunu hatırlatarak, bunun seyahat tercihlerine etkisini sordu. Her iki yönetici de iklim değişikliğinin varlığını kabul ettiklerini, fakat seyahat davranışlarında şu ana kadar büyük bir değişim gözlemlemediklerini söyledi.
Swanson: “Evet, iklim değişikliği oluyor. Ama şu anda insanların alışkanlıklarında büyük değişiklikler görmüyoruz. Aileler yaz tatilinin etrafındaki yarı yıl tatillerine yöneliyor. Bu değişimde iklim mi etkili, yoksa fiyatlar mı, emin değilim. Göl ve dağ tatillerinde artış görüyoruz, ama bu düşük bir seviyeden geliyor. İnsanlar hâlâ yaz aylarında Akdeniz tatili istiyor.”
Heapy (Jet2): “Evet, bazı kaymalar var ama bence çoğu insan güneşe kaçmak istiyor. Manchester’da yaşıyorum – yılın büyük kısmı soğuk ve yağmurlu. Tatilde sıcak ve güneş istiyorum. İnsanların daha serin destinasyonlara yöneldiğini söyleyemem. Ara sezonlara kayış var ama bunun nedeni iklim mi yoksa daha ucuz olması mı, emin değilim. Bence yeterince araştırma da yapılmıyor. İklim değişiyor, bu kesin. Müşteri beklentileri de biraz değişiyor olabilir ama nihayetinde insanlar sıcak ülkelere gitmek istiyor. Yaz sezonunda uçaklarımız tamamen dolu.”
Kaynak: TTG








Lütfen Bekleyin.