• 14 Ağustos 2021 18:48
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İspanya’da nakit para isteniyor, Türkiye’de borç ertelemeye gidiliyor

Bu haberi dinleyin
14 Ağustos 2021 İspanya’da nakit para isteniyor, Türkiye’de borç ertelemeye gidiliyor

Pandemiden en ağır darbeyi yiyen seyahat endüstrisinin içine girdiği zor durumdan çıkması için her ülkede farklı yöntemler kullanılıp araçlar geliştiriliyor. Her halukarda kamu kaynakları devreye sokuluyor. 

Bu kapsamda Akdeniz’in iki önemli destinasyonu Türkiye ve’da pandemi nedeniyle mali açıdan zor durumda kalan şirketlere destek olmak için kullanılan araç ve getirilen düzenlemeler dikkat çekiyor.

İspanya’da zor durumdaki şirketler Devlet Sanayi Katılımları Örgütü (SEPI) tarafından yönetilen Stratejik Şirketlerin Ödeme Gücünü Destekleme Fonu'ndan 2.3  milyar Euro nakit para istiyor.

Türkiye’de ise pandemi patlak verdiğinde şirketlere destek kapsamında Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 2019’da çıkardığı Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması (FYYÇA) firmalara borçlu oldukları bankalar ile anlaşmaları sağlandı.

Bu kapsamda Türkiye’de sektöründeki 22 firma 10 milyarlık borcu yeniden yapılandırılarak ertelendi.

Dört firma, 7.8 milyar

Türkiye’de borcunu yeniden yapılandırarak erteleyen firmaların adı açıklanmasa da bunlardan mayısında toplam 7.8 milyar TL’lik  anlaşma imzalayan dört firmanın, bünyesindeda olan yurt dışındaki Türk kökenli tur operatörleri: Anex, Pegas, Coral ve Corendon  olduğu tahmin ediliyor.

Yapılandırma nasıl oluyor

Pandemi nedeniyle mali açıdan zor durumda kalan firmaların borçlarının vadelerini uzatmak, yenilemek amacıyla yapılandırma uygulanıyor. 

Finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınacak borçlularda mali durumlarının itfa planına bağlanan borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacaklarının tespit edilmesi şartı aranıyor. Borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanamayacağına kanaat getirilen borçlular yeniden yapılandırma kapsamına alınmıyor. Alacaklı kuruluşlar konsorsiyum oluşturuyor. 

25 milyon liranın altındaki borçlarda en uzun vade 60 olabiliyor. Azami 12a kadar anapara ve faiz ödemesiz dönem verilebiliyor. Taksitlerinlık olması esas olmakla birlikte, sektörel olarak fon yaratma imkanları dikkate alınarak daha uzun taksit aralıkları belirlenebiliyor. Faiz oranı müşterinin tercihine göre sabit veya değişken olabiliyor.

Fehmi Köfteoğl’nun konuyla ilgili yazısı için tıklayın 

https://www.turizmgazetesi.com/yazi/sirket-kurtarma/3616