• 04 Ağustos 2022 17:33
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Kelebek vadisine beton skandalı

Bu haberi dinleyin
04 Ağustos 2022 Kelebek vadisine beton skandalı

Antalya’nın dünyaca ünlü kelebek vadisi konumundaki Feslikan ve Saklıkent betonlaşma skandalı yaşanıyor.

Kelebekler üzerine çalışmaları ile uluslararası akanda bilinen, Antalya tanıtma Vakfı (ATAV)’ın Nizamettin Şen ‘in başkan olduğu dönemde yayınlanan Antalya Kelebekleri’nin hazırlanmasında da yer alan Alperen Yayla, bölgede yaşanan skandalı şöyle anlatıyor:

Feslikan Yaylası ve Saklıkent Antalya'nın kelebek açısından en zengin bölgelerinin başında geliyor. 

Antalya'da bulunan 190 kelebek türünün 130'dan fazlası bu bölgede bulunuyor.'de 60 o çok meşhur Kelebekler Vadisinde 50 tür olduğunu düşünürseniz bölgenin ne kadar zengin olduğunu daha rahat anlayabilirsiniz.

Ayrıca bölge Türkiye'ye endemik 6 türe de ev sahipliği yapıyor. Bunlar ; son yıllara kadar sadece Antalya'ya endemik olduğu düşünülen  Carbonell mavisi ( Polyommatus lycius) , Çokgözlü Küçük Turan Mavisi (Polyommatus) , Lidya Yalancı Cadısı (Pseudochazara lydia , Sertavul Çokgözlüsü (Polyommatus sertavulensis) Çokgözlü Anadolu Beyazı ( Polyommatus menalcas), Wagner'in Çokgözlüsü (Polyommatus wagneri). Bununla beraber Türkiye'nin en nadide kelebeklerinden endemiğe yakın olarak sınıflandırılan Antaly, Van ve'de görülen Koçak'ın Esmerperisi (Hyponephele kocakii) de bu bölgede bulunuyor.

Maalesef bölgenin hali içler acısı. 

Bölgenin en zengin vadisine yapılmayan eziyet kalmamış. Geçen yıl konuyla ilgili bir paylaşım yapmıştım ama bu yıl durum  çok daha kötü. Dere yatağına beton dökülmesinin üstüne ağaçların ve çalıların kesilip yakılması atılan çöpler bütün bunların üstüne hazır beton dökmüşüz niye tabela yapmıyoruz buraya diyerek sağ taraftaki alanı da yok edip oraya tabelada konmuş.

Bölge 2006 yılında Doyran Orman İşletme şefliği  tarafından rehabilitasyon projesine dahil  edilmiş ancak onun tabelası da kurşun delikleriyle bu öfkeden nasibini almış. Bu vadinin özellikle korunması gerekiyor. 

Bu vadi dışında diğer noktalardaki insan baskısı da çok büyük seviyede. 

Çok geç olmadan bölgenin kelebek zenginliğinin farkına varılması ve korunması adına 14 yılını kelebeklerle uğraşarak geçirmiş birisi olarak artık susamadığım için bu paylaşımı yapıyorum...