• 02 Temmuz 2022 01:09
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'ne 2. ödül

Bu haberi dinleyin
02 Temmuz 2022 Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'ne 2. ödül

Bayburt'ta, Anadolu medeniyetlerinin yaşam tarzını, yöresel geleneklerini ve kültürel dokusunu gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, "2021 Silletto Ödülü" nün ardından 2022 Avrupa Birliği Kültürel Miras Büyük Ödülünü de kazandı. 

Kişisel çabayla oluşturuldu

İş insanı Kenan Yavuz, doğup büyüdüğü Beşpınar köyünde 2013 yılında, 4 bin 500 metrekare kapalı, 10 bin 500 metrekare açık alan olmak üzere toplam 15 bin metrekare üzerinde kültür evi kurdu. Yaklaşık 6 yıl kültür evi olarak hizmet veren mekan, gelişimini büyük ölçüde tamamlayarak 2019'da "Resmi Özel Müze" statüsü kazandı. 

Geçen yıl "Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri" kapsamında "2021 Silletto Ödülü" nün sahibi olan müze, bu yıl da 2022 Avrupa Birliği (AB) Kültürel Miras (Europa Nastra) Büyük Ödülü'ne layık görüldü. 

Geçen yıl Avrupa Müze Forumu tarafından kültür mirası kategorisindeki Silletto ödülünü alarak Avrupa'da yılın müzesi olduklarını belirten Müzenin kurucusu Kenan Yavuz, "Hemen takip eden yılda Avrupa Birliği Kültürel Miras (Europa Nastra) Büyük Ödülü'nü kazanarak kültür mirası konusunda dünyanın en önemli iki ödülüne birden sahip olan ilk müze olduk." dedi. 

Ortak aklın ürünü

Müzenin ortak aklın bir ürünü olarak ortaya çıktığını belirten Yavuz, şöyle devam etti: "Kültür velığımıza, Bayburt Valiliğine, Bayburt Belediyesine, yönetim kurulumuza ve burada yaşayan köylülerimize destekleri için teşekkür ediyorum. Toprağıma, köyüme, memleketime borç ödeme projesi olarak amatörce başlayan bir çalışmanın geldiği seviye en başta bizi şaşırtıyor. Yaptığımız işin ne kadar doğru ne kadar özgün ve farklı olduğunu aldığımız uluslararası ödüllerle biz de öğrenmiş olduk.

Ülkemizin her köyü, her şehri, her toprağırı bir kültür derinliğine sahip. Ülkemizin güzelliklerinin farkında olmak ve bu güzel ülkede doğup yaşamanın gururunu, mutluluğunu daha çok hissetmeli ve ülkemizin kıymetini bilmeliyiz."