• 05 Kasım 2021 19:26
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

KKTC’de yeni hükümet kuruldu, Turizm Bakanı değişmedi

Bu haberi dinleyin
05 Kasım 2021 KKTC’de yeni hükümet kuruldu, Turizm Bakanı değişmedi

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti (DP) koalisyon hükümeti, UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu başkanlığında kuruldu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın onayladığı 37. Hükümettinlar Kurulu şöyle:

Başbakan Faiz Sucuoğlu

Ekonomi ve Enerjiı Sunat Atun

Turizm ve Çevreı Fikri Ataoğlu

Dışişleriı Tahsin Ertuğruloğlu

Maliyeı Dursun Oğuz

İçişleriı Kutlu Evren

Bayındırlık ve Ulaştırmaı Resmiye Canaltay

Milli Eğitim ve Kültürı Olgun Amcaoğlu

Tarım ve Doğal Kaynakları Nazım Çavuşoğlu

Sağlıkı Ali Pilli, Çalışma ve Sosyal Güvenlikı Koral Çağman

Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Sucuoğlu şunları söyledi:

"Yenilar Kurulu'muz ülkemize ve halkımıza hayırlı olsun. Önümüzdeki iki küsur bir seçim hükümeti olarak geçecek. Ülkeyi hükümetsiz bırakmama anlamında kısmetse ocakında yapılacak olan bir erken seçime götüreceğiz. Esas olarak hükümetimizin görevi budur."

"Ocak’ta erken seçim "

Sucuoğlu, erken seçim tarihi için 9 Ocak 2022 tarihini telaffuz ettiklerini anımsatarak gelecek yılın bütçesini seçimden önce geçirmek istediklerini ve bu yüzden erken seçimin 9 Ocak'tan birkaç hafta sonrasına kalabileceğini ifade etti.

Diğer parti temsilcileriyle erken seçim konusunda görüşme yaptıklarını aktaran Sucuoğlu, "Tahmin ediyorum ocakı içerisinde seçim olur, net tarih önümüzdeki günlerde belli olur. Eğer bütçeyi geçirme anlamında bir sıkıntı olmayacaksa 9 Ocak tercihimizdir. Ocakı içerisinde erken seçim konusunda tüm partiler görüş birliği içerisinde." dedi.

KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde UBP 20, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) 12, Halkın Partisi (HP) 6, Demokrat Parti (DP) 3, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) 3 ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) 1 milletvekiliyle temsil edilirken, 4 de bağımsız vekil bulunuyor.

Faiz Sucuoğlu kimdir?

Faiz Sucuoğlu, 27 Ağustos 1961'de Baf'ta doğdu. Lefkoşa Türk Lisesi'ni bitiren Sucuoğlu, daha sonra burslu olarak'da başladığı tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde tamamladı.

Sucuoğlu, İstanbul'da Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasını yaparak, bir süre bu hastanede görev yaptı.

KKTC’ye döndükten sonra askerlik hizmetini tamamlayan Sucuoğlu Lefkoşa’da açtığı kendi özel hastanesinde 20 yıl mesleğini icra etti.

Sucuoğlu, çeşitli sivil toplum örgütlerinde görev alırken 2010-2011 yıllarında Ulusal Birlik Partisi Parti (UBP) Meclisi üyeliği, 2011-2013 yıllarında da Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa İlçe Başkanlığı görevini yürüttü.

28 Temmuz 2013 erken genel seçimlerinde UBP'den Lefkoşa Milletvekili seçilen Sucuoğlu, ilk kez Cumhuriyet Meclisine girdi.

Sucuoğlu, 15 Temmuz 2015 tarihinde kurulan Cumhuriyetçi Türk Partisi-UBP koalisyon hükümetindeı olarak görev aldı.

8 süren CTP-UBP koalisyon hükümetinin ardından 16 Nisan 2016'da kurulan UBP-Demokrat Parti koalisyon hükümetinde Sağlıkı olarak görev alan Sucuoğlu, 7 Ocak 2018 erken genel seçimlerinde UBP Lefkoşa Milletvekili seçildi.

Sucuoğlu, 22 Mayıs 2019'da kurulan UBP-Halkın Partisi Koalisyon hükümetinde Çalışma ve Sosyal Güvenlikı olarak görev aldı ve bu görevi 9 Aralık 2020'de sona erdi.