• 28 Temmuz 2021 18:49
  • 0
  • 6 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Manavgat’tan sonra Marmaris ve Bodrum’da da yangın, oteller boşaltıldı

Bu haberi dinleyin
28 Temmuz 2021 Manavgat’tan sonra Marmaris ve Bodrum’da da yangın, oteller boşaltıldı

   

Bodrum Güvercinlik’teki asırlık Halep çamı ormanların bulunduğu alanda birkaç noktadanı anda başlayan yangın, yaklaşık 3 bin turistin bulduğu turistik tesislerin içine kadar girdi. 

Alevler, bölgeye yakın Titanic Deluxe otele kadar yaklaşınca müşteriler, tedbiren deniz yoluyla güvenli alana tahliye edilmeye başlandı. Otel çalışanları da güvenli bölgeye alındı.

Turistler tekne ve botlarla tahliye edildi

Yangın nedeniyle korkulu anlar yaşayan yaklaşık 4 bin 500 turist ve otel çalışanı, onlarca tekne, bot ve sahil güvenlik botları tarafından karaya taşınarak yanmaktan son anda kurtarıldı. Baygınlık geçiren onlarca turist, karada bekleyen ambulanslarda tedavi edildi.

Güvercinlik’in Kuyucak Mevkii’nde saat 15:00 sıralarında başlayan yangın, şiddetli rüzgarın etkisi ile hızla büyüdü.  Otellerin içine kadar girip sahildeki, şemsiye, bar ve çardakları yakan alevler, turistlere korkulu anlar yaşattı

Alevlerin otelin bahçesine ve plajına girmesi ile büyük panik ve korku yaşadı. Otelleri’a bağlayan karayolunun alevler nedeniyle kapanmasından ötürü ekipler uzun süre otele ulaşamadı. Yaklaşık üç bin turist ile bin 500’e yakın otel personeli, alevlerden uzak bir noktada toplanırken Güvercinlik, Torba ve Gölköy limanından hareket eden onlarca balıkçı ve tur teknesi, lastik botlar, jet skiler ve sahil güvenlik botları, otelin sahiline gelerek turistleri 1,5 mil uzaklıktaki Güvercinlik sahiline ulaştırdı.

Yüzlerce otel personeli kazma kürek çalıştı

Yüzlerce otel personeli yangına bahçe hortumları, damacanalar, kazma küreklerle müdahale etti. Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait 12 itfaiye aracı, 18 arazöz, 3 iş makinası ve yaklaşık 100 orman işçisinin görev aldığı söndürme çalışmalarına 1 helikopter de havadan destek verdi.

12 kişi yaralandı, karaya çıkarılan turistler baygınlık geçirdi

Alevlere müdahale eden 12 otel personeli yaralanırken tekne ve botların kurtardığı turistlerden 16 tanesi baygınlık geçirdi. Yaralılar ve baygınlık geçirenler, karada bekleyen ambulanslarda tedavi altına alındı. Üç turistin ambulans ile hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Bazı turistlerin, oteldenrılırken yanlarına bavullarını aldıkları görüldü.

Titanic’ten açıklama

Bodrum’a bağlı Güvercinlik bölgesinde 29 Temmuz 2021 saat 14:30 sıralarında ormanlık alanda başlayan yangın, Titanic Deluxe otelimizin çok yakınına kadar ulaşmıştır. 

Yerel yetkililer ile sürekli olarak işbirliği halinde olan ekibimiz öncelikle misafirlerimizin can güvenliğini sağlamıştır. Otelimizde konaklamakta olan tüm misafirlerimiz, tedbir amacıyla deniz yolu ile güvenli bir şekilde tahliye edilmiştir. 

Otelimizde herhangi bir hasar bulunmamakla beraber yerel yetkililerin risk geçtiğine dair bildirimde bulunmaları halinde misafirlerimiz otele tekrar alınacaktır. 

Martı Hotels müşterileri diğer otele taşıdı

Marmaris

Marmaris İçmeler’deki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangını, 5 dakika içerisinde rüzgârın da etkisiyle kilometrelerce alana yayıldı.

Ormanlık alanda başlayarak dağın arka yüzündeki Asparan bölgesine de yayılan yangın kısa sürede Siteler, Armutalan ve Turban bölgelerinde ev ve otellere kadar indi

Bu arada Marmaris İçmeler’deki yangın nedeni ile önlem alan Martı Hotels, müşterileri diğer oteline taşıdı

Martı Resort boşaltılarak, konuklar Martı la Perla Hotel'e yerleştirildi.

Manavgat’tan sonra Marmaris’te de yangın var

Antalya Manavgat'ta ikinci gününe giren orman yangınından sonra bir feci haber daha geldi. Marmaris'te de ormanlık alanda yangın çıktı. 

Marmaris İçmeler karayolu üzerindeki Armutalan’da Siteler mevkisinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda saat 13.00 sıralarında yangın çıktı. Alevler, kuru otlar ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Yerleşim yeri ve otellere 100 metre mesafedeki yangın bölgesine 1 helikopter, 7 arazöz ve su tankerleri ile çok sayıda orman işçisi sevk edildi.

Yerleşim yerleri ve otellere yaklaşık 100 metre yaklaşan alevlere ekipler, havadan ve karadan müdahale ediyor.

Bu arada; Adana, Mersin, Osmaniye'de de yangın meydana geldi.

Türkiye'de 13 ilde, 41 farklı yerde yangın meydana geldi.

 

Üçdan açıklamalar

Tarım ve Ormanı Bekir Pakdemirli, Dışişleriı Mevlüt Çavuşoğlu ve Çevre ve Şehircilikı Murat Kurum ile Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Orman Yangını Yönetim Merkezi'nde gazetecileri yangınlarla ilgili bilgilendirdi.

Bakan Pakdemirli, ülke genelindeki yangınlara havadan ve karadan müdahale edildiğini belirterek, "3 uçak, 38 helikopter, 472 arazöz ve 4 bin personelle yangınlarla mücadele ediyoruz. '7 ilde 36 noktada orman yangınları devam ediyor. Antalya'da 3 can kaybımız var.' dedi.

Çevre ve Şehircilikı Murat Kurum da bölgede incelemelere katıldığını belirtti.,

Manavgat'taki orman yangınına ilişkin Kurum, "Yangının söndürüldüğü alanlarda hasar tespit çalışmalarını başlattık." dedi.

Yerleşim yerlerindeki hasarlar hakkında bilgi veren Kurum, "76 yapı, 155 bağımsız bölüm incelendi ve bu çerçevede 77 bağımsız bölümün yanarak acil ağır hasarlı veya yıkık olduğunun tespiti yapıldı" dedi.

Dışişleriı Çavuşoğlu da bir yandan söndürme çalışmaları sürerken, diğer taraftan da yardım çalışmaları yapıldığını belirtti.

Devam eden yangınlar

Devam eden yangınlar; Adana Karahisarlı, Adana Poz, Adana Kozan'da da üçrı noktada olmak üzere yangınlar devam ediyor. Osmaniye Kadirli'de bir yangın var. Antalya Manavgat yangınımız kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki'de çıkan bir yangın hala devam ediyor. Kayseri Yahyalı'da bir yangın ve Mersindıncık ilçesinde bir yangın devam ediyor. Mersin'de yeni aldığımız bir habere göre Silifke ilçesinde de bir yangın devam ediyor. Silifke'de devam eden yangının yüksek gerilim hattından dolayı olduğu düşünülüyor.