• 28 Eylül 2022 22:24
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Mir ödeme sistemi için ortak hareket edelim”

Bu haberi dinleyin
28 Eylül 2022 “Mir ödeme sistemi için ortak hareket edelim”

ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi'nin,’nın Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısının ardından Türkiye’deki özel ve kamu bankalarının sistemden çıkması üzerine soruna çözüm arayışları sürüyor.

Rusya ortak hareket edelim

Konuyla ilgili Türkiye’den resmi bir açıklama henüz yok. ise "ABD'nin baskısı ve yaptırım tehditlerinin" neden olduğu buna karşı ortak hareket edilmesi” açıklaması geldi.

Kremlin Sözcüsi Dmitri Peskov yaptığı açıklamada, Peskov, ABD’nin, Rus ödeme sistemi Mir’i kullandıkları için yaptırım tehdidi altında olan Türk bankaları için “durumunun karışık “ olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Türk bankalarına çağrı yapan Peskov, "ticari ve ekonomik işbirliğimize zarar vermemek için bu baskıya karşı koymanın yollarını birlikte aramalıyız.” ifadesini kullandı.

Erdoğan: Alternatifler ne olabilir bakıyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip da Geçen hafta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu vesilesiyle bulunduğu New York'ta Türkevi'nde açıklamalarda bulunurken "En önemli nokta Mir Kart denilen olaydır. Bu ile bizim aramızda bir adımdı. Alternatifleri ne olabilir bu alternatifler üzerinde ilgili arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar” demişti. 

Bakan Ruslar nakit parayla gelsin

Kültür veı Mehmet Nuri da Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ne ilişkin düzenlenen basın toplantısında, Mir kart tartışmalarla ilgili, ilgili kurumları daha uzun vadeli çözüm yolu bulmak için çalıştıklarını ancak Rus turistlerin Türkiye'ye nakit getirmesinde bir sıkıntısı olmadığını söylemişti.

Mir nedir?

Mir ödeme sistemi, Mayıs 2017'de Merkez Bankası tarafından ulusal ödeme sistemi olarak kuruldu. Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilen ve elektronik para transferi için kullanılan sistem, Visa ve Mastercard'a bir alternatif olarak tasarlandı.

ABD ve Avrupa ülkeleri, şubatında'ya yönelik işgal girişimine karşı uygulanan ekonomik yaptırımlar kapsamında'yı, paranın ülkeler arasında hızla transfer edilmesini sağlayan uluslararası bir finansal yapılanma sistemi olan SWIFT'ten (Dünya Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Topluluğu) çıkardı. Rusların Visa ve Mastercard destekli kartlarını yurtdışında kullanmaları yasaklandı. Bu tarihten itibaren Mir sistemi daha çok kullanılmaya başlandı. Türkiye'den de üç kamu bankası ve iki özel banka sisteme hali hazırda dahildi.