Online Seyahat Acenteleri (OTA) küçük otellerin nefes borusu

Klasik seyahat acenteleri, uzun yıllar Seyahat pazarının lokomotifi iken bir süreden beri bütün ülkelerde güç kaybediyor sayıları azalıyor. Buna karşılık iletişim teknolojisinin ürünü olarak ortaya çıkan Online Seyahat Acenteleri (OTA) büyümeye devam ediyor.
Oxford Economics’in “OTA'ların Avrupa'daki Etkisi Raporu”na göre OTA’lar küçük ve bağımsız otellerin de nefes borusu.
Pandemi ortamındaki rolü
Oxford Economics raporunda OTA’ların Covid-19 ortamında gördükleri işlev ve pandemi sonrası Avrupa turizminin canlandırılmasında önemli rol oynadığı savunularak zincir ve büyük hacimli oteller karşısında küçük ve bağımsız otellerin OTA’lar sayesinde nefes aldıkları Avrupa'da konaklama sektörü satışlarının markalı zincirler ve bağımsız kuruluşlar arasında eşit paylaşılan bir duruma geldiği bu durumun 2021'de bağımsız otelciler lehine değiştiği belirtiliyor.
Hem otelci hem tüketiciye
Raporda şöyle deniyor:
Çevrimiçi seyahat platformları, müşterilerin bir dizi destinasyondaki çeşitli seçenekleri karşılaştırmasını kolaylaştırarak daha fazla şeffaflık, daha fazla güven ve maliyet optimizasyonu sağlıyor.
OTA üzerinden yapılan satışlarda otelin tahsilat sorunu olmuyor. Satış bedeli anında otel hesabına giriyor. Bu da işletmelere nakit akışında önemli bir finansal destek sağlıyor.
Gelişmeleri küçükler lehine çevirdi
Pandemi ortamında OTA'lar sayesinde artan rezervasyonlar ağırlıklı olarak bağımsız küçük ve orta ölçekli otellere gitti. Dahası, Avrupa'nın genel seyahat pazarı göz önüne alındığında, satışlar markalı zincirler ve bağımsız kuruluşlar arasında neredeyse eşit hale gelen bu durum bağımsız otelciler lehine değişiyor.
OTA’lar tüketiciye de seçme özgürlüğü ve uygun fiyatlı oda bulmasını sağlıyor.
Sektöre ve ekonomiye katkısı
Raporda küresel salgın (Pandemi) döneminde OTA’ların sektöre ve ekonomiye katkıları için şöyle deniyor:
• Tatilcilerin gecelik ortalama 8 Avro tasarruf etmesine yardımcı oldu;
• Avrupa otel pazarına yaklaşık 100 milyon ek gece sağladı (2020'de 52,9 milyon ve 2021'de 46,7 milyon);
• Avrupa’da 243.00 kişiye istihdam sağladı;
• Avrupa GSYİH’sına 24,7 milyarlık katkı sağladı.