• 03 Mart 2026
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Orta Doğu Krizi Turizmde Zincirleme Etki Yarattı

Hava sahaları kapandı, Hürmüz Boğazı kapatıldı; egzotik ada turları p’e kadar pahalandı, kruvaziyerler askıya alındı

Bu haberi dinleyin
03 Mart 2026 Orta Doğu Krizi Turizmde Zincirleme Etki Yarattı

Orta Doğu’daki askeri gerilimin tırmanmasıyla birlikte hava sahalarının kapanması ve Hürmüz Boğazı'nın İran tarafından kapatıldığının ve geçecek gemilere ateş açılacağının duyurulması, küresel turizm ve ulaşım sektöründe ciddi dalgalanmaya yol açtı. Körfez aktarmalı uçuşların durması egzotik ada tatillerinde sert fiyat artışlarına neden olurken, bölge çıkışlı kruvaziyer programları iptal edildi. 

Enerji arzı açısından kritik öneme sahip olan Hürmüz Boğazı’nın kapanması, petrol fiyatlarını yukarı çekerek havayolu maliyetleri üzerinde ek baskı oluşturdu. Bu durumun bilet ve paket tur fiyatlarına yansıması hızlandı.

Egzotik Ada Turlarında Sert Fiyat Artışı

Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Umman üzerinden yapılan aktarmaların devre dışı kalması, özellikle Maldivler başta olmak üzere Hint Okyanusu ve Güneydoğu Asya destinasyonlarını doğrudan etkiledi.

Sektör verilerine göre Maldivler’e yönelik seyahatlerin yaklaşık %55’i Körfez aktarmalı uçuşlarla gerçekleşiyordu. Bu bağlantıların kesilmesi hem fiyat avantajını hem de esnek seyahat planlamasını ortadan kaldırdı.

Kapasite daralması nedeniyle direkt uçuşlarda koltuk bulmak zorlaşırken, İstanbul ve Çin gibi alternatif aktarma merkezleri öne çıkıyor. Ancak bu rotalarda da maliyetler önceki döneme kıyasla belirgin şekilde yüksek.

Bali ve Langkawi gibi Güneydoğu Asya destinasyonları da krizden ciddi şekilde etkilendi.

Tayland ise alternatif bağlantı seçenekleri ve direkt charter kapasitesi sayesinde görece daha sınırlı etkilendi.

Kruvaziyer Operasyonlarında İptal Dalgası

Bölgedeki güvenlik riski ve deniz geçişlerindeki belirsizlik kruvaziyer operasyonlarını da etkiledi.

TUI Cruises Seferleri Askıya Aldı

Alman kruvaziyer şirketi TUI Cruises, Körfez bölgesindeki ek seferlerini iptal etti.

Mein Schiff 4’ün Abu Dabi çıkışlı planlanan seferi gerçekleştirilemedi.

8 ve 9 Mart programları iptal edildi.

Doha kalkışlı Mein Schiff 5 seferi programdan çıkarıldı.

Şirket, yolcuların doğrudan bilgilendirildiğini ve dönüş planlaması için havayolları ile koordinasyon sağlandığını açıkladı.

MSC Euribia Dubai’de Bekletiliyor

MSC Cruises filosuna ait MSC Euribia da Dubai limanında bekliyor.

4 ve 7 Mart kalkışları iptal edilirken, şirket etkilenen misafirlere tam ücret iadesi yapılacağını duyurdu. Gemide durumun sakin olduğu ve yolcuların ihtiyaçlarının karşılandığı bildirildi.

Deniz ve Hava Trafiğinde Belirsizlik

Verband Deutscher Reeder daha önce Hürmüz Boğazı’nda fiziksel bir abluka bulunmadığını açıklamıştı. Ancak son gelişmelerle birlikte İran’ın geçişi fiilen durdurduğu bildiriliyor. Bu durum yalnızca petrol taşımacılığını değil, bölgedeki ticari ve yolcu gemisi trafiğini de doğrudan etkiliyor.

Katar hava sahasının kapalı olması nedeniyle Doha açıklarında bekleyen Mein Schiff 5’te yolcuların tahliyesi henüz mümkün değil. Havayolları ve diplomatik temsilciliklerle temas sürüyor.

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz