• 05 Aralık 2020 22:18
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Oteller kapalıysa kayak merkezleri neden açık” Türkiye’dekiler de muafiyet istiyor

Bu haberi dinleyin
05 Aralık 2020 “Oteller kapalıysa kayak merkezleri neden açık” Türkiye’dekiler de muafiyet istiyor

Avrupa genelinde yükselen 2. Dalgavirüs salgınına yönelik önlemler kapsamında oteller kapatılırken kayak merkezlerini açık olması tartışılıyor.

Özellikle Noel tatili öncesi gündeme gelen tartışmada ülkeler ikiyerıldı.

Almanya, İtalya ve Fransa, yüz binlerce insanın ziyaret ettiği kayak merkezlerini kapatırken, Fransa İsviçre’deki kayak merkezlerinin açık olması nedeniyle sınırlarda ‘kayak’ kontrolleri yapılacağını açıkladı. 

Fransa’nın İsviçre sınırında yer alan Chatel kasabasında halk, kayak yasaklarını protesto etmek için evlerinin camına İsviçre bayrakları astı. Fransız hükümetirıca yurtdışına kayak tatiline giden vatandaşlara karantina uygulaması getirmeyi planlıyor.

Türkiye’dekiler de muafiyet istiyor

Kayak otelleri ile ilgili Avrupa’daki tartışma sürerken Türkiye’dekiler yasaktan muaf tutulmalarını istedi.

Kayak merkezi işletmeleri, Kültür velığı ile İçişlerilığı’na bir yazı ile başvuruda bulunarak kayak pistlerinin kullanımı konusunda kış otellerindeki yerli ve yabancı turistlerin yasaklardan muaf tutulmasını istedi.

Kapatmaya isteksiz olanlar

Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan İsviçre’nin yanı sıra Avusturya ve da kayak merkezlerinin tamamen kapatma konusunda isteksiz.

Avusturya 24 Aralık’tan itibaren kayak merkezlerinin açılmasına izin vermesine rağmen, oteller 7 Ocak’a kadar kapalı kalacak. Avusturyanı zamanda ve İtalya gibi vaka sayısı yüksek ülkelerden ziyaretçilerin kabul edilmesine kısıtlama getirmeyi planlıyor. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Avrupa Birliği genelinde kayak merkezlerini 10 Ocak’a kadar kapatma çağrısı nedeniyle baskı altında bulunan Avusturya, kayağı günübirlik ziyaretlerle sınırlama yolunu seçti. Avusturya’da kayaki ekonomik gelirde çok önemli bir konumda.

Alpler bölgesi kayaktan geliri 28 milyar 

Dünyadaki kayak tutkunlarının yüzde 43’üne ev sahipliği yapan Avrupa Alpleri, bölge ülkelerine yıllık yaklaşık 28 milyar Avro’luk gelir sağlıyor. En fazla geliri Avusturya sağlarken, Fransa ikinci sırada yer alıyor. Avusturya’nın açık kalması, Fransa’nın ise yasak uygulamasının iki ülkeninden elde edeceği gelir seviyesini önemli oranda değiştirecek.

Korona kayak merkezlerinden yayılmıştı

Koronavirüsün ocak ve şubatlarında Avrupa’ya yayılmasında, 40’tan fazla ülkeden vatandaş ağırlayan kayak merkezlerinin rolü olduğu biliniyor. 

Fransa Başbakanı Jean Castex, söz konusu durumu hatırlatarak yeni bir dalgaya neden olmamak için, İsviçre ve sınırlarında kontroller yapılacağını söyledi. Avusturya’nın Tirol eyaletinde yer alan turistik Ischgl beldesindeki “Alplerin Ibizası” olarak ünlenen lüks bir kayak merkezinin, Avusturya, İtalya,,, Norveç, İsveç, İzlanda ve Danimarka’daki yüzlercevirüs vakasıyla bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı. Alman medyası Ischgl’yi virüsün ‘üreme alanı’ olarak tanımlamıştı.