• 20 Haziran 2022 08:39
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Otellerin rezervasyon sistemlerine bağımlılığı sürüyor

Bu haberi dinleyin
20 Haziran 2022 Otellerin rezervasyon sistemlerine bağımlılığı sürüyor

Avrupa Birliği (AB)’nin getirdiği düzenlemelere ve yargı kararlarına rağmen otellerin online rezervasyon sistemlerine bağımlılığı sürüyor.

Kısa adı HOTREC olan Avrupa Otel, Restoran, Bar ve Kafeler çatı örgütü araştırmasına göre Online seyahat pazarını oluşturan Online Seyahatleri (OTA) pazarının yüzde 90.4’ü 3 ana oyuncu, Booking Holding, Expedia Group ve HRS’nin elinde.

Bunlardan Booking OTA pazarında yüzde 71,2'lik pay ile açık ara ilk sırada. Booking'in pazar payı 2013'te yüzde 60 iken, 2021'de yüzde 71.2'ye yükseldi.

HOTREC araştırmasında Avrupa’daki otellerin pandemi ortamında doğrudan rezervasyonlarında yüzde 55.2 oranında artış olmasına rağmen OTA’lara bağımlılığın devam ettiği belirtiliyor.

Avrupa'nın her ülkesinden farklı büyüklük, statü ve her yıldızlıdan 3.900 otel üzerinden yapılan ankete ençok yanıt gelen beş ülke (Almanya, İtalya, Avusturya, İsviçre,) yanıtlarına göre 2021 yılında pandemi ortamında yapılan rezervasyonların kaynağı yapılan düzenlemelerden sonra da rezervasyon sistemlerinin elinde.

HOTREC araştırmasına göre 2021’de pandemi döneminde doğrudan rezervasyonların önemli ölçüde artmasına rağmen, otellerin OTA'lara olan bağımlılığının 2019 ilenı düzeyde kaldı. 

Çalışma sonuçlarını değerlendiren HOTREC Genel Müdürü Marie Audren. "Online pazarı tek bir şirketin elinde yoğunlaşıyor. Avrupa Birliği (AB)’nin Dijital Pazarlar ve Hizmetler Yasası gibi çevrimiçi platformlar ile ilgili yapılan düzenlemeler ve getirilen kuralların etkilerini önümüzdeki dönemde göreceğiz. 2024 ve 2026'da yapacağımız çalışma yapılan düzenlemeler, yargı kararları ve getirilen kuralların yansımasını o zaman göreceğiz” dedi

HOTREC yeni düzenlemelerin pazara ve otellerin OTA’lara bağımlılığını nasıl etkilediğinin henüz kestirilmediğini söylüyor.

Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve diğer ülkelerde otelerin yargıya taşıdığı Booking.Com’un imzalattığı sözleşmede yer alan başta en düşük fiyat maddesi olmak üzere rekabeti önleyici diğer maddelerden dolayı yüz milyonlarla ifade edilen para cezaları kesildi ve sözleşmelerdeki bu madde yasaklandı. .