• 12 Ağustos 2022 10:25
  • 0
  • 5 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Pandemi THY’ye yaradı: Borç azaldı, kâr edildi, yeni personel alındı

Bu haberi dinleyin
12 Ağustos 2022 Pandemi THY’ye yaradı: Borç azaldı, kâr edildi, yeni personel alındı

Türk Hava Yolları (THY), altılım bilançosunu açıkladı. Bilançodaki verilere göre pandemi nedeniyle birçokzor durumda kalır bazıları iflas ederken bu dönem’ye yaramış.

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Ahmet Bolat’ın altılık bilanço ile ilgili verdiği bilgiye göre; pandemi döneminde uçuşlarını artırdı, doluluk oranı yükseldi, borç azaldı, kâr edildi, Avrupa’da kaosa dönen işten çıkarmaların neden olduğu personel azaltma yerine yeni personel işe alındı.

THY’nin altılık bilançosu hakkında bilgi vermek amacıylaTHY’nin mali işlerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Üyesi Doç. Murat Şeker, Genel Müdürü Bilal Ekşi, Genel Müdür Yardımcıları Kerem Kızıltunç, Abdulkerim Çay, Levent Konukçu, Mehmet Kadaifçiler, Ahmet Olmuştur, Turhan Özen, Kerem Sarp, Kurumsal İletişim Başkanı Mehmet Fatih Özgür ve Basın Müşaviri Yahya Üstün’le birlikte basın mensuplarıyla bir araya gelen Prof. Bolat şunları söyledi:

Çalışanların özverisi sayesinde

- çatısı altında bir araya gelen 65 bin kişi başta pandemi olmak üzere krizlerle omuz omuza mücadele etti. Bu yılın ilk 6lık döneminde 4.5 milyar dolarlık toplam gelir ve 737 milyon dolar net kâra ulaşmamız, 65 bin kişinin özveriyle çalışması sayesinde oldu.

- Yılın ilk 6ındaki 737 milyon dolarlık net kâr ile rekor kırmış olduk., 6lık dönemde böyle bir kâr düzeyine ilk kez ulaştı.

Prof. Bolat, dünyada öne çıktıklarını ortaya koyan bazı verileri paylaştı:

-, 2020 ve 2021 yılında network taşıyıcıları arasında Avrupa’da en çok uçuş gerçekleştiren, en çok kapasite sunanoldu. 8 Ağustos itibariyle 2022 yılında ortalama 1206 günlük uçuş sayısı ile network taşıyıcıları arasında 1’inci sıradayız.

Uçuş sayısı arttı doluluk yükseldi

• Toplam yolcu talebi 2022’nin ikinci çeyreğinde, 2019’unnı dönemine göre yüzde 12 üzerinde gerçekleşti.

• Doluluk oranları 2019’u yakaladı.

• Uluslararası direkt yolcu sayımız 2019’a göre yüzde 8.3 arttı.

• Haziranında 2019’a göre uluslararası direkt yolcu artışı yüzde 39, Temmuzında yüzde 44 oldu.

• Sunduğumuz kapasiteyi bu yılın 2’nci çeyreğinde 2019’unnı dönemine göre yüzde 12 artırdık. ve’da bayrak taşıyıcılarnı dönemde yüzde 35’ten fazla eksideler.

- Şu anda dünyada en çok uluslararası koltuk kapasitesi sunan 3’üncü havayoluyuz. Avrupalı havayolları 2019 kapasitesinin yüzde 81’ine, global havayollarının ise ancak yüzde 65’ine ulaştığı bu dönemde büyük fark ortaya koyuyoruz.

İşten çıkarma olmadı, yeni personel alındı

- Pandemi tedbirleri nedeniyleşirketleri çalışan sayısı ortalama yüzde 10, havalimanlarında yer hizmetlerinde ise yüzde 29 azaldı. Bu oran’de yüzde 1’in altında kaldı.’deki burılıkların temel nedeni emeklilik ve çalışanların kendi tercihleri oldu.

- Jet yakıtı daha da fazla yükseldi. Akaryakıt giderimiz yüzde 51 arttı. Toplam giderlerimiznı dönemde yüzde 13 artış gösterdi.

- Yılın ilk yarısında yolcu gelirlerimiz 2019’unnı dönemine göre yüzde 8 artarak 5.4 milyar dolara ulaştı. Kargo gelirleri ise 2.5 katına çıkarak 2 milyar doları aştı.

- Filomuzdaki 386 uçakla 129 ülkede 340 noktaya uçuyoruz.

- Uluslararasıotoriteleri sektörün pandemi öncesi canlılığına ve verilerine 2023-2024’te ulaşabileceği beklentisi içindeydi. Biz, 2019’u bu yıl yakaladık, hatta geçtik. Bunda pandemide çalışma arkadaşlarımızı muhafaza etmemizin rolü de var.

- İstanbul Havalimanı’ndaki yatırımlar da dahil’nin maddi duran varlıkları 15 milyar dolar civarında bulunuyor.

- hisseleri bana göre değerinin çok altında seyrediyor, işlem görüyor. Bana göre hissesinin minimum 6 dolar olması gerekiyor.

Yabancı yatırımcılar için road show’a çıkacak

- Şu anda hissesi 3.2 dolar düzeyinde seyrediyor. Toplam piyasa değerimiz ise 4.6 milyar dolar düzeyinde.

-’nin elde ettiği başarılı sonuçlar ortada. Yani, hisse fiyatı bu performansı yansıtmıyor. Önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcılara’nin performansını daha iyi anlatmak için road show’a çıkacağız.

- hisselerinde yabancı yatırımcı payı yüzde 40’larda iken yüzde 20’lere indi. Uzun vadeli yabancı yatırımcıların bizi dinledikten sonra yeniden hissesine yöneleceğine inanıyoruz.

Borç azaldı

-, başarılı performansıyla borç ödeme gücünü de ortaya koydu.

- 5 milyar dolar borç vardı, 2 milyar dolar düzeyine düşürdük

- Kârlılığımıza yansıyan güçlü performans, nakit üretimimize önemli katkı sağladı. Net borçluluğumuzu yılın ilk yarısında 2.8 milyar dolar azaltmamıza imkan tanıdı.

Zamanında kalkışlarda Londra ve Amsterdm’ın önünde

’nin İstanbul Havalimanı’ndaki “on time” oranı yüzde 76.

• Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki “on time” oranı yüzde 75.

• Londra’da “on time” oranı yüzde 63.

• Amsterdam’da yüzde 62.

• Roma’da yüzde 73.

- Avrupa ülkelerindeki operasyonlarda yaşanan gecikmeler,’de de rötarlara yol açıyor. Uçaklarımızın gittikleri destinasyonlardan dönüşlerinin gecikmesi rötarları beraberinde getirebiliyor.

• Bu yıl ana markamız’ye ilk 6da 963 yeni çalışma arkadaşımız katıldı. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 2 bin 600’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.

• Uçak bakım onarım tarafında da ilk 6da 498 yeni arkadaşımız çalışmaya başladı. İkinci 6da bu rakamı 1000’in üzerine taşıyacağız.