Paris Olimpiyatları açılış töreni konusunda dünya basını ikiye bölündü

2024 Paris Olimpiyatları’nın açılış töreni büyük tartışmalara yol açtı. Sporcu kafilelerinin Seine Nehri üstünde teknelerle geçit yaptığı parkurda sahnelenen gösteriler, dünyayı 2’ye böldü. Aynı yayın kuruluşu içinde eleştirenler de oldu, övenler de. İspanyol Marca gazetesinde hem “Tarihin en iyi gösterisi” denildi hem de “Saygısız ve rezil” ifadeleri kullanıldı. Özellikle de ‘İsa’nın Son Akşam Yemeği’ tablosunun canlandırıldığı sahnede LGBTQ mesajlarına ve Katoliklere hedef alan imgelere yer verilmesi çok büyük tepki çekti.
2024 Paris Olimpiyat Oyunları tarihin en sıradışı açılış törenine sahne oldu. İlk kez stat dışında gerçekleştirilen törende, organizasyona katılan 204 ülkenin sporcuları teknelere bindirilerek, Seine Nehri’ndaki 6 kilometrelik bir parkurda geçit yaptı. Yoğun yağmur nedeniyle sporcular ve izleyicilerin zor anlar yaşadığı törende sahnelenen gösteriler dünyayı tam anlamıyla 2’ye böldü. Beğenenler kadar beğenmeyenler de oldu.
Açılış töreni basında nasıl yer aldı
ABD töreni : New York Times: Baş yapıt
Ülkedeki amiral gemisi bu töreni planlamak için yıllarını harcadı. Tarih, spor, sanat ve modanın bir başyapıtıydı.
Washingron Post: Muhteşem sahne
Paris muhteşem bir sahneye dönüştü ve son yıllarda popülerliğini kaybeden küresel bir spor etkinliğine belirli bir parlaklık verebileceğini gösterdi
The Guardian: En büyük şov
Daily Mail: Gerçek üstü
Bu tören kaotik ve gerçek üstüydü.Tüm eleştirileri unutun.
İspanya Marca: Tarihin en iyisi
Tarihin en iyi gösterisi. Paris’in büyüsü tüm dünyayı şaşırttı
Japonya Asahi Shimbun: Garip sahneler
Fransa: L’Equipe: Yüce tören
İngiltere Daily Mail: İyi niyetliydi ama..
Paris 2024’ün açılış töreni iyi niyetliydi ama kesinlikle Londra 2012 değildi.
İspanya Marca: Saygısız ve rezil
Katolikleri öfkelendiren performans. Saygısız, rezil. ‘İsa’nın Son Akşam Yemeği’ tablosunun sergilendiği gösteride LGBTQ’ye hoşgörü mesajının yer alması Katolikleri oldukça sinirlendirdi. Dinî değerlerinin aşağılandığını savunan Katolikler, performansı ‘saygısızca ve rezil’ olarak tanımladı.
İtalya Gazetta Dello Sport: Bunun adı hakaret
Tüm ihtişamına rağmen dine hakaret eden bazı figürler kabul edilemez. ‘İsa’nın Son Akşam Yemeği’ tablosu böyle resmedilmemeliydi.
Portekiz A Bola: Hedefe ulaştılar
Fikir; hafızada kalan ve unutulmaz bir açılış töreni yapmaktı. Fransızlar hedefe ulaştılar! Ama çok azı güzel anılarla hatırlayacak.