• 24 Temmuz 2022 21:13
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Restorasyonu tamamlanan Yerebatan Sarnıcı ziyarete açıldı

Bu haberi dinleyin
24 Temmuz 2022 Restorasyonu tamamlanan Yerebatan Sarnıcı ziyarete açıldı

İstanbul'un simge yapılarından tarihi 6. yüzyıla dayanan Yerebatan Sarnıcı beş yıl süren restorasyon çalışmasının ardından yeni yüzüyle ziyaretçilere açıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımıyla düzenlenen ve sanat dünyasını buluşturan törende mapping / ışıklandırma gösterisi yapıldı. Sanatçı Mercan Dede gecede bir konser verdi. 

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Yerebatan Sarnıcı'nda düzenlenen çağdaş sanat sergisi de ilk kez sanatseverlerle buluştu. Yeni yürüyüş yolu 2020 yılında ÎBB Miras ekiplerinin girişimiyle hız kazanan restorasyon çalışmaları kapsamında önce yapının tehlike altında olan bölümleri tespit edildi. Olası büyük İstanbul depremine karşı risk altında olduğu kaydedilen sarnıç için statik rapor hazırlandı ve 23 Ekim 2020 tarihinde İstanbul IV Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletildi. Onaylanan proje doğrultusunda sarnıçtaki mevcut gergi demirleri söküldü ve paslanmaz çelik ve ince kesitli modern bir gergi sistemi oluşturuldu. Yerebatan Sarnıcı'nın betonarme yürüyüş yolu da yapının üzerinde oluşturduğu fazla yük gerekçesiyle kaldırıldı. Bunun yerine tarihi yapıya müdahale edilmeden, sarnıçla izleyici arasındaki mesafeyi kısaltan, yapının derinliğini hissettirecek yeni ve modüler bir yürüyüş platformu hazırlandı. 

Dünyanın merkezi Million taşı

Sarnıcın yanındaki parkta bulunan, tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünyanın merkezi kabul edilen, tarihi 4. yüzyıla uzanan Million Taşı ve yanındaki 16. yüzyıla ait su terazisi de restore edilen yerler arasında. 
Restorasyon sürecini anlatan IBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay özel, Yerebatan Sarnıcı'nın 1500 yıl önceki ofijinal yüzüne kavuştuğunu belirterek  şu bilgileri verdi:

Justinianus 6. yüzyılda inşa etti

"İstanbul'un İlk restorasyon III. Ahmet'ten Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından 6. yüzyılda inşa ettirilen Yerebatan Sarnıcı, su yollarından ve yağmurdan elde edilen suyu imparatorların ikamet ettiği Büyük Saray'a ve çevresindeki yapılara dağıtarak yüzyıllar boyunca kentin su ihtiyacını karşıladı. OsmanlI'nın İstanbul'u fethinden sonra topograf Petrus Gyllius tarafından yeniden keşfedilen sarnıç için ilk çalışma III. Ahmet döneminde mimar Kayserili Mehmet Ağa tarafından yapıldı. Yapı II. Abdülhamid döneminde de onarımdan geçti. 1955 ve 1960 yılları arasında sarnıcın kırılma riski altındaki 9 sütun, kalın bir beton tabakasıyla kaplandı. 1985-1987 arasında yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında Yerebatan'ın en önemli simgesi olan Medusa.b4şlğ[i. keşfedildi. 1987 yılında İBB tarafından müze' olarak ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcı, bugünden itibaren izleyenleri tarihin büyüsüne tanık etmeye devam edecek. 

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre olan dikdörtgen biçimindeki 9 bin 800 metrekare alanı kaplıyor. 

Tarihi sarnıç, yaklaşık 100 bin ton su depolama kapasitesine sahip. 

Giriş 50 TL Yerebatan Sarnıcı'na giriş ücretleri, yerli ziyaretçiler için 50, yabancı ziyaretçiler için 190 TL. Öğrenci ve öğretmen için giriş ise 20 TL olacak. Kültür velığı'na bağlı olmadığı için Müze Kart'ın geçerli olmadığı Yerebatan Sarnıcı haftanın her günü saat 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.