• 08 Haziran 2021 03:20
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Rusya’dan yasaklı ülkelere 'hülle uçuş'lar yapılıyor, Rosturizm ultimatom verdi

Bu haberi dinleyin
08 Haziran 2021 Rusya’dan yasaklı ülkelere 'hülle uçuş'lar yapılıyor, Rosturizm ultimatom verdi

Rosturizm,şirketleri ve tur operatörlerini “Hülle uçuşlar1 konusunda uyardı.

Koronavirüs nedeniyle'nın aralarında Türkiye’nin de olduğu tarifeli seferlerin durdurulduğu yurt dışı destinasyonlarına turist götürebilmek için son dönemde "tahliye seferleri" “Hülle uçuşlar” denilen operasyonların kullanılmaya başlanması üzerinde hükümet harekete geçti.

"kargo-yolcu uçuşları" olarak düzenlenen istisnai dış uçuşları organize tur grupları için kullanan ülkelerin başında Kıbrıs ve Tunus geliyor. Hafta sonunda Kıbrıs'a iki uçuşun bu sınırlamalar nedeniyle son anda iptal edildiği bildirildi.

Salgının patlak verdiği ilk dönemde,  sadece yurt dışında yaşayan vatandaşlarının ülkeye geri dönmeleri, yabancı ülkede oturma izni olanların ya da'da çalışan yabancıların kullanmaları için sınırlı izin verilen bu seferler, ya sezonu ile birlikte "charter uçuşu" yerine kullanılmaya başlandı.

Rus turistlere yönelik kısıtlamaları kaldırarak sektörünü krizden kurtarmak isteyen ülkelerin "teşviki" ile, özellikle Kıbrıs Rus kesimi başta olmak üzere, bazı ülkelere bu tür seferler arttırılmaya başlandı.

Rusya kurumu Rosturizm bunun üzerine sektöre ultimatom verdi. Kurumun açıklamasında, düzenli hava trafiğinin resmi olarak yeniden başlatılmadığı ülkelere amacı dışında organize turist taşıyan "yolcu ve yük uçuşları" için havayollarının izinlerinin iptal edilebileceği konusunda tur operatörlerinin bilgilendirildiği açıklandı.

Aralık 2020'de Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, Rusşirketlerine,'dan tarifeli hava trafiğinin resmen kapalı olduğu ülkelere kargo-yolcu uçuşlarına turistik amaçlı seyahat eden vatandaşlarının alınması yasağı olduğunu hatırlatmıştı.

Şu anda'dan, Hırvatistan, Tunus,, (Kahire) dahil 43 ülkeye bu uçuşlarla ulaşma imkanı bulunuyor.

Diğer yandan 21 Haziran'a kadar charter seferlerine kapalı olduğu dönemde,'dan Türkiye'ye haftada iki kez yapılan uçuşlara da tatil amaçlı giden yurttaşları alınmıyor. Sadece yabancı ülke vatandaşları ya da Türkiye'de oturma izni, eğitim veya sağlık gerekçesi olduğunu belgeleyenler uçabiliyor.