• 20 Mayıs 2022 09:03
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Rusya’nın istediği bavul ticareti Ukrayna ile yeniden başladı

Bu haberi dinleyin
20 Mayıs 2022 Rusya’nın istediği bavul ticareti Ukrayna ile yeniden başladı

Rusya’nın’ya saldırısı ile uygulanmaya başlayan yaptırımların neden olduğu mal girişlerine çözüm olarak bavul ticaretinin yeniden başlatılmasını istemişti.’nın bu isteği tartışılırken’dan İstanbul Laleli’ye bavul ticareti başladı bile. Bu arada bavul ticaretinde ülke yelpazesinin genişlediği, bavul ticaretinin merkezi Laleli’ye ve’dan başka ülkelerden de gelmeye başlayanlar olduğu belirtiliyor.

Laleli Sanayici ve İşinsanları Derneği (LASIAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, "Artıklılar dönmeye başladı. Bizde, orada ağır bir savaşın devam ettiği gibi bir yansıma var ama aldığımız bilgilere göre,'nın doğusundaki Donbas bölgesi haricinde her yer normalleşmiş durumda'' diyor.

Eyyüpkoca, piyasadaki alıcıların da çeşitlendiğini belirterek, "Rusya ve'nın dışında Bulgaristan, Macaristan da var. Önceden sadece'nın payı yüzde 70 iken şimdi çeşitlilik arttı.'dan önce ise ciroda en yüksek pay Polonya'nındı. AB süreci başlayınca Polonya ve Çeklerağını kesti. Son 6-7 yıldır Polonyalılar tekrar döndü" diye konuştu.

Bavul ticaretinin yarısı ve

Rusya'da da normalleşme adımlarına dikkat çeken Eyyüpkoca, "Laleli piyasasında'nın payı yüzde 35,'nın yüzde 20. Savaş öncesine göre düşüşümüz yüzde 10-20'lerde. Savaş olmasaydı, bütün yaz çalışsak, mal yetiştiremezdik, büyük bir talep vardı" açıklamasını yaptı ve sözlerini şöyle sürdürdü: " Charter seferleri başladı. Laleli, Osmanbey, Merter bölgesinin ticaret hacmi, geçtiğimiz yıl 3.5 milyar dolara kadar çıktı. Pandemi öncesinde 7 milyar dolardı. 16-17 milyar dolarları bulduğu dönemler de oldu. Bu yıl da beklentimiz, 3 milyar dolar.” 

Laleli'de mağazası olan İntersan şirketinin sahibi Muhammet Sancaktar dalılara satışlar ve siparişlerin tekrar başladığını söyledi. Sancaktar, "Başlarda telefon ve görüntülü görüşmeler üzerinden siparişler verdiler. Ancak şimdi güvenli bölgelerde yaşayanlar, Romanya üzerinden otobüslerle geliyorlar. Eskisine kıyasla'ya satışlarımız yüzde 20-30'larda. 
Oralarda nüfus arttıkça tekstil ihtiyacı da artıyor. Aldıkları ürünlerin paralarım gönderiyorlar ya da buraya geldiklerinde ödeme yapıyorlar" diye konuştu. 

Laleli'de iş yapan Fibak Tekstilin sahibi Mert Karaca dalıların geri döndüğünü söyledi.

Karaca, savaşla birlikte Türk markaları'da çok daha değerlendi" yorumunu yaptı.