• 15 Haziran 2022 09:03
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Rusya’ya yaptırımlardan Avrupa zarar görüyor. Kaplıcalar boş kaldı, villalara kilit vuruldu

Bu haberi dinleyin
15 Haziran 2022 Rusya’ya yaptırımlardan Avrupa zarar görüyor. Kaplıcalar boş kaldı, villalara kilit vuruldu

Rusya’nın’ya aldırışı üzerine Amerika ve AB’nin’ya uyguladığı yaptırımlardan’dan çok Avrupa zarar görüyor.

Rusya’ya uygulanan yaptırımlarıne yansımalarını değerlendiren NBK Touristik’ten Recep Yavuz, dünyaya 45 milyon turist göndererek, 36 milyar dolar katma değer üreten’nın dengeleri değiştirebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirterek, “Yaptırımlar nedeniyle şubatından beri tek bir uçak'dan kalkıp, Avrupa'nın herhangi bir alanına inmedi. Bunun AB ülkelerine verdiği hasar azımsanacak gibi değil” diyor. 

Recep Yavuz Hürriyet Akdeniz’deki köşe yazısında konuyla ilgili değerlendirmesinde şunları söylüyor:

“24 Şubat 2022 de AB,'ya karşı yaptırımları karara bağladı. Bu yaptırımlardan bir tanesi de bir liste ile belirtilen Rus vatandaşlarının AB'ye seyahat yasağını ve AB ülkelerindeki hesaplan ile mal varlıklarının dondurulması konusunu kapsıyor.rıca şubatı içinde AB ülkeleri Rus uçaklarına hava sahasını kapadı. Böylelikle-Avrupa arasındaki hava yolu trafiği tamamen kesilmiş oldu. 

Villalara kilit vuruldu

Bu durum AB (ilkelerinin gelirlerini derinden etkiledi. Zira Rus turistler tercih edilen ve önemli ekonomik katkı sağlayan turistlerdi. Ruslara bel bağlamış, ancak yaptırımlar nedeni ile Rusların gidemediği Avrupa ülkeleri uyguladıkları ambargo İle bir kıskaca girdiler. Güney Kıbrıs ve ambargo yüzünden Rus turistlerin gelmemesinden en çok etkilenen ülkeler oldular. Bulgaristan'da yazlıkları olan 350 bin Rus turistin ülkeye gelme şansı yok,nı zamandalıların da gelmemesinin bu yaz Bulgaristan sahillerini boş bırakacağına benziyor. Karadağ Rusların yazlıklarının yoğun olduğu ülkelerden, ancak ülkeye gelemeyen Ruslar yüzünden on binlerce yazlığın boş kalacağı düşünülüyor. Tivat limanına demirlemiş sahiplerini bekleyen lüks yatlar da cabası. 

150 milyon Euroluk kayıp

2022 yılına 37 milyon turist hedefi ile başlayan İtalya'da Ruslar yüzde 2,5'lik bir paya sahip. İtalya, Milano gibi yüksek segment destinasyonlarda alışveriş yapan, konaklayan turistleri mumla arıyor. Pandemi öncesi sadece Roma'ya 1 milyon Rus turist giderken, bu yıl ambargodan dolayı gelemeyen Rus turistlerden kaynaklanan ekonomik kaybın sadece Roma'da 150 milyon Euro olacağı bekleniyor. 

Kaplıcalar boş kaldı

Dünyanın en önemli kaplıcalarından biri olan ve adeta bir Rus şehri olarak bilinen Çekya'nın Karlsbad kaplıcaları da bu yıl boş kaldı. Zengin Rus turistlerin pandemi öncesi bölgeye gelerek, ortalama 3 hafta kaplıcalarda geçirmesi, bölgenin en önemli gelir kaynağıydı. Yaklaşık 30 yıldır devam eden bu yoğunluk savaş ile birlikte tamamen bitti. Sadece kaplıca ve konaklama değil, şehrin esnafı için büyük önem taşıyan Rus turistlerin gelmemesi ile şehir ıssız bir hal addı. Mayısının sonunda bile şehirde yaklaşık 40 dükkân boş kaldı. Oteller günlük birkaç oda ile günü geçirdiler. 

İspanyollar mumla arıyor

Pandemi ve savaş öncesi 1,3 milyon Rus velı turistin tatile gittiği, savaştan nasibini fazlasıyla aldı. Bir dönem Ruslara 'gelmeyin artık!' diye bayraklar asan İspanyollar, şimdilerde Rus turistleri mumla arıyorlar.