• 28 Ağustos 2021 15:02
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

S.Arabistan WTO merkezi için resmen başvuracak

Bu haberi dinleyin
28 Ağustos 2021 S.Arabistan WTO merkezi için resmen başvuracak

Suudi Arabistande başlattığı atağı sürdürüyor. 

S.Arabistan, 1975’ten beri, 46 yıldır’nın başkenti Madrid’de olan merkezinin ülkesine alınması için resmen başvuruda bulunacak.

Bu yönde bir süreden beri çıkan haberler ile ilgili bugüne kadar bir açıklama yapmayan Suudi Arabistan’ın bu yönde isteği olduğu ve önümüzdeki günlerde bunun için resmen başvuruda bulunacağı belirtiliyor.

İspanya Hükümeti Suudi Arabistan'ın bu girişimine tepkili. Dışişlerilığı'ndan El País gazetesine yapılan açıklamada " Suudi Arabistan Büyükelçiliğine bunun dostça olmayan bir jest olduğunu ilettik " denildi.

İspanyaı Pedro Sánchez de  Merkezinin Suudi Arabistan'a taşınmasının bu ülkeden başk kimseye bir yararı olmadığını söyledi.

UNWTO yönetiminin ise bu konuda şimdilik tarafsız kalıyor.

Ancak Genel Sekreter Pololikashvili’nin Riyad'dan yana olduğunu düşünüyor.

Suudi Arabistan'ın bu yöndeki talebi Genel Kurulu'nda gündeme gerecek.

Normal koşullarda Ekimında Fas Marakeş'te yapılması planlanan Genel Kurulu’nun pandemi nedeniyle yıl sonuna ertelenmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili karar Genel Kurulu’nda örgütün 159 üye ülkesinin 106’sının oyunu almak gerekiyor.

Suudi Arabistan’ın bu yöndeki girişimi için kulis yürüttüğü belirtiliyor.

UNWTO

Dünya Örgütünün temeli 1925 yılında Lahey’de kurulan Resmi Reklam Kuruluşları Uluslararası Birliği ile atıldı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra adı Resmi Kuruluşları Uluslararası Birliği olarak değiştirildi ve ve merkezi Cenevre’ye taşındı.

1969 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, alanında “karar alıcı ve merkezi” rol üstlenmesi gerektiği yolunda bir tavsiye kararı alınmasının ardından adı Dünya Örgütü olarak değiştirildi ve ilk Genel Kurul toplantısı 1975 yılında Madrid’de yapıldı.

1976 yılında da Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının icracı bir ajansı haline gelen’nın daveti üzerine Sekretaryasını Madrid’de kurdu.

23 Aralık 2003 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 58/232 sayılı kararıyla Birleşmiş Milletler özel teşkilatı statüsüne kavuştu.

"S. Arabistan sonuç alamaz"

Suudi Arabistan’ın bu girişimi ile ilgili tartışmalar devam ederken,lığı eski yöneticisi, şimdi Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu (FEPET) Uluslararası İlişkiler Direktörü olan Ignacio Vasallo yaptığı değerlendirmede “UNWTO herşeye rağmen Madrid'de kalır” dedi.

“Suudi Arabistan, Dünya Örgütü'nün dünya genel merkezi olmak için yarışıyor, ancak Batı kamuoyu bu hamleye olumlu bakmayacak” diyen Vasllo konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

UNWTO, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'ne bağlı bir organdır . Birleşmiş Milletler'in sahip olduğu 193 devletin 159’u’ya üyedir. Üye olmayanlar arasında Amerika,İngiltere, İrlanda, Belçika ve beş İskandinav ülkesi var.

Mevcut Genel Sekreter Gürcü Zurab Pololikashvili,'nın desteğiyle 2018-2022 dönemi için seçildi ve bir sonraki Genel Kurul’da yeniden seçilmeyi umuyor.

UNWTO Genel Merkezi’nin giderlerini İspanyol Hükümeti, Dışişleri aracılığıyla karşılıyor.

UNWTO ile İspanyol Hükümeti arasında 2012'de imzalanan anlaşmaya göre kapalı olan Palacio de Congresos de la Castellana'daki ofislerin devretmesi gerekiyor. Bu konudaki gecikme bahane olarak kullanılmak istenebilir. Suudi Arabistan da bunu kullanmak istiyor.

Bu eğer gerçekleşirse sektörü ile birlikte diplomatik açıdan da siyasi ve ekonomik bir başarısızlık olur,'nın imajına ciddi zarar verir.

Ama her halükarda Paseo de la Castellana'ya bakmayı bırakıp Mekke'ye bir göz atmalısınız .

UNWTO Genel Merkezi’nin dünyanın en büyük petrol üreticisine devredilmesi yeşillerin etkili olduğu Batı kamuoyu tarafından olumsuz algılanacaktır. 

Buna bir de Suudi rejimi, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü raporlarında her yıl insan hakları ihlalleriyle ile ilgili suçlamalar ile kadınlara yönelik politika eklendiğinde 159 üye ülkeden kaçı bu durumdaki ülkeye oy verebileceğini düşünmek gerekir.

Suudi Arabistan bunun için çok para dağıtıp küçük birkaç devletin desteğini alabilir, ama onlar da yeterli olmaz. Suudi rejiminin tek büyük destekçisi ABD üyesi değil.

Bana göre Suudi Arabistan’ın bu talebi oylanmayacak bile.